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Q. And then, if it is not in a position to—A. Then the obligation does apply.
Q. Does apply?—A. Yes.
Q. Let us assume that the nation that has to buy the currency is unable to 

obtain currency from the fund, then it does not apply?—A. That is exactly 
what it says.

Q. When a nation is unable to obtain currency from the fund, has exhausted 
its right and it has unbalanced its trade, it finds itself in a position where either 
it will have to meet its obligations in gold or by borrowing it cannot get credit 
balances. That is why I prefaced my remarks by saying that unless the creditor 
nation is obliged to accept payment for its exports with imports from other 
nations; and in this case then if the debtor nation having exhausted its rights 
in the fund and having an unbalanced trade, it would be in a position where it 
would either have to borrow or pay in gold. In other words, it would be in 
exactly the same position as though you were on the gold standard where the 
nation having an unfavourable balance of trade either had to pay in gold or 
borrow.—A. But, Mr. Quelch—

Q. That is why I say there is a similarity there, because when a debtor 
nation gets in a position when it cannot meet its obligations, where it cannot 
get the creditor nation to accept the payment in goods, the only way in which it 
can meet that obligation is by paying in gold or by borrowing. I do not think 
that anyone could argue that it is in the welfare of a nation for them to be 
forced to borrow; and therefore I claim that to that extent, to the extent to 
which it affects the welfare of the people, it is certainly not in the interest of 
people ; certainly not when they have to borrow although they have goods with 
which to make payments on their debt; and that is the only reason why I 
claim it is in the form of a gold standard. As you said a little while ago, the 
object of making the creditor nations obliged to accept payments in goods is 
one of the main arguments on the Bretton Woods agreement.—A. Mr. Quelch, 
you have dealt with two rather separate points; the first is the point regarding 
section 4 (b). The particular technique covered by section 4 is not one with 
which Canada itself is concerned because we do not go in for these currency 
holding arrangements. What is contemplated here is that if two countries agree 
to extend credit to each other in the form of holding balances of each other’s 
currencies that there should be a right of conversion into national currency, 
which right shall lapse under the conditions stated in paragraph (b). Now, among 
the conditions stated in paragraph (b) is that when the currency of the member 
requesting re-purchase has been declared scarce it has no right to ask for the 
conversion, redemption, of its holdings of the currency of the debtor country. 
Moreover, under (v), “when the member requested to make the purchase is 
for any reason not entitled to buy currencies of other members from the fund 
for its own currency the obligation lapses.” In other words, this is an obligation 
to redeem that lapses when the member for one reason or another is not able to 
get currency required from the fund. And now, it simply is not the case to 
say that the country would then be obliged to borrow. The country has already 
borrowed, and the borrowing has taken the form of the creditor countries 
holdings of its currency. Now, the creditor country simply goes on holding that 
currency without having any rights under this agreement to have that currency 
converted, either into gold or into its own.

Now let us go to the second question, of the obligations and the commitments 
of all creditor countries. As I said yesterday—and I do not know whether it 
would be the desire of the members or the desire of the committee that I should 
again go over the ground that we went over last—I personally have a great deal 
of sympathy for the emphasis that you place on the responsibility of creditor 
countries, and I think it is important that these things should be said. But 
surely, Mr. Quelch. that has nothing to do with the gold standard. The creditor 
countries would have that responsibility under the gold standard, under the


