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sufficient evidence of dedication, and in 
Johnston v. Boyle (8 Q. B., 142) it was 
held that the placing of a gate across a 
travelled road after the public had enjoyed 
it for upwards of twenty years, can never 
abolish a highway.

2. Section 633 does not affect by-laws 
passed before the 29th March, 1873, in 
any way. Prior to that date a by-law 
passed for the purpose stated in that sec­
tion did not require registration, and so 
far as this section is concerned such a by­
law, if in other respects valid, is good 
without registration.

3. Yes.

Council May Bofer to Bailway Committee of Privy 
Council.

178- —L. A.—We as D-------- township are
somewhat purplexed in regard to a subway the
G. T. R. is building through D-------- township.
They are deviating from the old track half a 
mile south. The deviated line runs on and 
across the side line. The ratepayers of that 
part of the township sent a petition to the 
council to have the subway put in parallel with 
the side road. The council notified their 
solicitor. He sent a man to look after it. He 
came. I met him at the subway. He said they 
had started to build and it had to go through. 
Now I would like to know if the Council can 
stop the building and make them put the sub­
way in straight or if not make the G. T. R. pay 
damages to the township. If they persist in 
putting it in on an angle and if we can make 
them pay damages, how shall we proceed ?

The council’s remedy is to lay this 
matter before the Railway Committee of 
the Privy Council, requesting them to 
investigate, and adjust all questions relat­
ing to this subway between the company 
and the municipality. Under the Rail­
way Acts the company is liable to a 
penalty for not replacing a highway after 
the completion of their railway on and 
across it.

Impounded Stock to be Taken to Pound of the Division 
in Which Impounded.

179— J- R-—Is a ratepayer in duty bound to 
take stock to the nearest pound, or can he take 
them to any pound in the same municipality of 
which he is ratepayer ?

Impounded stock should be taken and 
delivered to the pound keeper for and 
having jurisdiction in the division in which 
the person delivering the stock resides. 
(See sections 3 and 5 of chapter 272, R. 
S. O., 1897). We assume that no by-law 
has been passed by the council of the 
municipality, altering these provisions of 
the statute, pursuant to section 1. If 
there is such a by-law, its provisions 
should also be examined.

Ownership of Road Allowance.
180-—T. B. C.—Over forty years ago when 

the township was new, there was a road opened 
where there was no road allowance. It runs in 
a straight line between two farms. The town­
ship has had peaceable possessson ever since. 
Road is well made, parts of it gravelled. Does 
the municipality own the road having possession 
so long ? Can parties purchasing the farms 
close the road up or can thoy collect pay for 
the land ?

Without knowing the nature and extent 
of the uses of this road by the public, it is

difficult to say whether a court would 
assume a dedication of the road for the 
public use. In the case of Mytton v. 
Duck (26, Q. B.,.6r,) it was held that the 
user of a road by the general public for 
thirty years after the patent issued would 
be conclusive evidence of a dedication as 
against the owner, and that such dedica­
tion was equivalent to a laying out by him, 
so that the road, under C. S. U. C., 
chapter 54, section 336, was vested in the 
municipality. This road appears to have 
been pretty thoroughly used and travelled 
•by the public for over 40 years and to 
have been maintained and improved by 
the expenditure of moneys of the munici­
pality, and would likely be held to have 
been sufficiently dedicated to the public 
as a highway. If it was so held the road 
would be vested in the municipality and 
the owners of adjoining lands would be 
entitled to no pay for it. (See also our 
answer to question No. 177 in this issue.)

Collection of Arrears of Taxes in Towns.
181—O. L.—1. In the year 1895 a certain 

portion of this township was by an Act of the 
Legislature incorporated as a town. At the 
time of the incorporation there were taxes due 
(from freeholders, householders and tenants) 
from that portion of the township which now 
composes the town. These arrears were left on 
the old roll. In the year 1897 this roll was 
handed to our township collectors with instruc­
tions from the township council to collect these 
arrears. The collector succeeded in collecting a 
certain amount, but there still remained a 
certain amount uncollected. A couple or three 
years afterwards, the same old roll was handed 
to another collector who could not collect but a 
few cents. This roll is now handed back to the 
council. Now we are told that these arrears 
are outlawed and therefore are not collectable. 
Would you kindly give your opinion as to 
whether we can yet collect or not ?

2. I may further state that we have an agree­
ment entered into between the two corporations 
at the time of the separation of the town from 
the township to the effect that said two corpora­
tions shall share in any profit or loss from the 
assets or liabilities at the time of the separation 
so I presume that in the event of any loss on 
the part of this municipality on account of the 
above said taxes or arrears, then the other 
municipality would have to share with the loss 
according to agreement.

1. It is not stated whether this roll has 
ever being returned by the collector to the 
treasurer in the manner provided in sec­
tions 147 and 148 of the Assessment Act, 
or that the original collector or some 
other person in his stead, if the roll was 
not so returned, was authorized by resolu­
tion of the council, to continue the levy 
and collection of the taxes unpaid on the 
old roll, as provided in section 145 of the 
Assessment Act. We gather, however, 
that this old collector’s roll was returned 
several times by the collectors successively 
appointed, and if this is so, payment of 
these taxes cannot be enforced by "any 
collector or other person to whom the roll 
is delivered with directions to collect the 
arrears of taxes thereon, and since the 
handling of the roll throughout seems to 
have been unusual and irregular, we do 
not think the lands can now be sold to 
realize the amount of the arrears. We do 
not see, therefore, how they can now -be 
collected at all.

2. We cannot express any opinion upon 
this question without having a copy of the 
agreement referred to.

Duties of D. R. 0. After Close of Poll
182.—W. F.—In the last election (municipal)

for the town of U--------at the closing of the
poll, the deputy returning officer called in an 
outsider to help him through with the counting 
up of the ballots, making out of the statements, 
etc., as he did not understand the duties of the 
office. This same person handled all the ballots 
both used and unused and tallied up the reports 
even going so far as to write them out and then 
the D. R.. 0. signed them. One of the agents 
who was there objected to the outsider doing 
this thing saying the outsider had no right to be 
there and he said he had as he was invited 
there by the D. R. 0. to assist him. Had the 
IX R. O. any right to call in an outsider (viz: 
one who was not appointed as an agent or who 
had not taken the oath of secrecy at the polling 
booth) and what penalty is attached for so 
doing?

The Deputy-Returning Officer acted 
improperly, and in a manner unauthorized 
by the Municipal Act in calling in an out­
sider to aid him in counting the ballots 
after the close of the poll. The persons 
present at the counting of the votes should 
be only the candidates or any or either of 
them, their 'duly authorized agents (not 
more than two) and the Deputy-Returning 
Officer and his poll clerk. (See sections 
174, 175 and 177 of the Act.) Section
174 provides in every polling place the 
Deputy-Returning Officer shall immedi­
ately after the close of the poll, in the 
presence of the poll clerk (if any) and of 
such of the candidates or of their agents 
as may then be present, etc., and section
175 provides that no more than two 
agents for any candidate shall be entitled 
to be present at the same time at 
the counting of the votes, and sec­
tion 194 imposes a penalty upon every 
officer, etc., but after the best considera­
tion which we have been able to giye this 
matter we think it very doubtful whether 
the clerk is liable to any penalty for what 
was done by him, and we would not ad­
vise that any proceedings be taken against 
him, though he acted wrongly in allowing 
a person who does not appear to have had 
any authority to be present at the counting 
of the ballots.

Powers of Councils in Dealing with School Estimates.
183.—C. A. P.—I. Has a council power to 

reduce the estimates of a school board when 
they ask for more money than is required for 
school purposes ?

2. Has the school board a right to allow 
their treasurer to use a portion of the school 
funds in lieu of paying him a salary ?

3. Is a school board bound to take into con­
sideration any cash on hand from previous year 
when submitting their estimates to the council ?

i. In the case of Toronto Public School 
Board v. the Corporation of the City of 
Toronto (4 O. R., 468,) the Court of 
Appeal for Ontario recently decided that a 
school board in preparing their estimates 
for the current year may include every­
thing that in their judgment may be 
needed to meet legitimate expenditure, 
that is, expenditure upon objects or for 
purposes within their lawful authority, and


