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Points of Order

Standing Order 103. The specific point the Hon. Deputy 
Prime Minister made was that such questions might be out of 
order when the matter is before, or has the opportunity of 
being before, a committee.

The Hon. Member for Kamloops—Shuswap (Mr. Riis) 
expressed some concerns about the contention that Beau- 
chesne’s Citation 357 might be made to apply in this case and 
more particularly about the view that if such matters have the 
opportunity to be before a committee, they ought not to be 
raised in the House during Question Period.
[Translation]

Although the Hon. Member for Ottawa—Vanier (Mr. 
Gauthier) acknowledged the possibility of duplication, he 
pointed out that certain questions regarding the behaviour and 
conduct of delegates were in the public domain and could thus 
appropriately be raised during Question Period.
[English]

In the report of the Special Committee on the Reform of the 
House of June, 1985 at page 34 is the following somewhat 
prophetic and relevant sentence:

In making recommendations regarding scrutiny and confirmation of certain 
appointments we are heading into uncharted waters.

The Chair fully agrees with that statement and believes it 
would be useful at the outset of this ruling to review the 
content of Standing Orders 103 and 104.
[Translation]

Standing Order 103 provides that a Minister of the Crown 
shall lay upon the Table a copy of appointments made by 
Order in Council not later than five sitting days after the 
Order in Council is published in the Canada Gazette. At the 
time of tabling, they are referred to a specified committee for a 
period not exceeding thirty sitting days.
[English]

Standing Order 104 provides that a specified committee 
shall, if it deems it appropriate, call appointees or nominees for 
a period not exceeding 10 sitting days. That same Standing 
Order clearly states that the committee shall examine the 
qualifications and the competence of the appointees. It is the 
opinion of the Chair that the committee’s powers of examina­
tion are narrowly limited to the qualifications and competence 
to perform the duties of the post, and questions in committee 
and reports thereon ought to be strictly relevant to such 
qualifications, competence and performance of duties.
[Translation]

The Chair should add that it is not imperative for a 
committee to review Order in Council appointments that have 
been referred to it, since Standing Order 104 specifies it is up 
to the committee to decide which Order in Council appoint­
ments will be reviewed, if any.
[English]

In attempting to address the issue of questions relating to 
Order in Council appointees or nominees being allowed in

Question Period, I believe it is useful to make an analogy with 
the specific mandates of two other committees. Standing 
Order 96(3)(f) provides for the referral of all reports of the 
Auditor General to be deemed permanently referred to the 
Public Accounts Committee immediately they are laid upon 
the Table. Standing Order 96(4)(a) provides that the annual 
report of the Commissioner of Official Languages shall be 
deemed permanently referred to the Standing Joint Committee 
on Official Languages immediately it is laid upon the Table.

Is it, therefore, a breach of our rules for Members of the 
House to ask questions in Question Period relating either to 
the Auditor General’s or the Commissioner of Official 
Languages’ reports simply because they have been referred to 
their respective committees upon tabling and certainly have 
the opportunity to be considered by these committees? While 
there are no specific rulings on this point, a review of our 
records did not produce any objections by Hon. Members to 
questions during Question Period on reports of the Auditor 
General or the Commissioner of Official Languages. Indeed, 
Hansard abounds with many questions posed to the front 
benches on the above-mentioned reports after they were 
referred to the committees concerned.

[Translation]
The Hon. Member for Kamloops—Shuswap (Mr. Riis) 

remarked quite correctly that the authority of the new 
standing committees in the House is now so broad that 
practically all questions raised during Question Period would 
be out of order if it depended on whether or not they were 
being reviewed by a standing committee.

[English]
In his statement to the House on April 14, 1975, relating to 

Question Period, Speaker Jerome stated:
Much has been said in the precedents about restrictions and disqualifications 

or interferences with the right of Members to put questions. This is not the 
approach I prefer to take in attempting to establish a rational approach and 
understanding concerning how the question period should operate. I much prefer 
to take the positive approach of attempting to arrive at a statement of principle 
within which questions can be put and to reduce to an absolute minimum the 
negative disqualifications that may limit or restrict a Member’s right so to do.

Guided by that principle, the Chair has chosen to rule that 
in general, questions to the Ministry relating to Order in 
Council appointments are in order, particularly if they are 
within the administrative competence of the Government. 
Conversely, I must tell the House, as I did on November 6, 
that out of concern for good manners, out of fairness and 
without impinging on the duty of all Hon. Members to be 
diligent on matters of public interest, I will not hesitate to rule 
questions out of order if I feel that the bounds have been 
exceeded.

The Chair wishes to thank the Hon. Deputy Prime Minister 
for having raised the matter, and is also grateful for the 
contributions of the Hon. Member for Kamloops—Shuswap 
and the Hon. Member for Ottawa—Vanier (Mr. Gauthier). I 
must add that the Chair feels reassured that in this new


