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QUESTION DRAWER
---------- Subscribers are entitled to answers to all Questions submitted if they pertain to Municipal Matters. It is --------------

requested that all facts and circumstances of each case submitted for an opinion should be stated as clearly 
and explicitly as possible. Unless this request is complied with it is impossible to give adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, should be received at office of publication on 
or before the 20th of the month.

Communications requiring immediate attention will be answered free by post, on receipt of a stamped- 
addressed envelope. All Questions will be published unless One Dollar is enclosed with request for private reply.

Same Person May be Assessor and Collector.
524—D. D.—Can the same person be appointed assessor and 

collector ?
Yes.

Levy for Building Second School House in Union Section.
525—I. C.—A union school section was formed by arbitration in 

1900 of parts of Townships H. and G. In 1901 a new school house 
was erected on the old site, and this year another new school house 
is being erected a mile and a quarter south of the first in the same 
section. Now the trustee board is asking the council to raise by 
one rate a sufficient sum to pay for school house No. 2 and its site 
this year. I may here state that although the section is a fairly 
large one there is ample accommodation in school house No. 1 for 
all the pupils in the section and all within a reasonable distance.

Is the council lawfully compelled to raise the very large sum of 
money asked for while yet the ratepayers are taxed (and will be for 
several years) for the building of No. 1 school house ?

Sub-section 1 of section 34 of The Public Schools 
Act, 1901, provides that the trustees of every rural school 
section shall have power to select a site for a new school 
house, etc., and that they shall forthwith call a special 
meeting of the ratepayers of the section to consider the 
site selected by them, and that no site shall be adopted, 
except in the manner provided in the section, without the 
consent of the majority of such special meeting. Sub­
section 3 of section 65 requires the trustees to provide 
adequate accommodation for all the children therein 
mentioned. If this school site has not been adopted in 
the manner required by sub-section 1 of section 34, or if 
there is already sufficient school accommodation in this 
union section, the trustees and council can be restrained 
from levying and collecting the sum necessary to pay for 
the new school site and erection of the new school house. 
If the proceedings leading up to the request for the levy 
and collection of the money are regular and in accordance 
with the provisions of the statute, the council may, under 
the authority of sub-section 1 of section 75 of the Act, 
raise the sum required by one yearly rate without sub­
mitting the proposal for the loan to a meeting of the rate­
payers and obtaining the sanction of such meeting as is 
required in the case of the issue of debentures under sub­
section 1 of section 74.

Time Within Which Damages May be Claimed from Munici­
palities.
526—J. E. E.—Is there a limited time for making a claim for 

damages against the municipality ? Where is the law bearing on 
it to be found ?

Sub-section 1 of section 606 of The Consolidated 
Municipal Act, 1903, provides that an action for damages 
sustained by any person by reason of the default of the 
corporation to keep in repair any public road, street, 
bridge or highway must be brought within three months 
after the damages have been sustained. As to a muni­
cipal corporation’s liability for accidents caused by 
accumulations of snow and ice, see sub-section 2 of this 
section. Sub-section 3 requires that notice in writing of 
the accident and the cause thereof be served upon or 
mailed through the post office to the mayor, reeve, or

other head of the corporation or to the clerk of the muni­
cipality within thirty days after the happening of the 
accident, where the action is brought against a township, 
and within seven days where the action is against a city, 
town or village. See also sections 437 and 438.

Appointment of Constable in Towns.
527— R. H.—1. Can a town appoint a constable, and can he 

act as constable without the County Judge's sanction (that is for 
town purposes) 9

2. Would he have to be sworn in before he could act as 
constable, and if so, by whom ?

1. Yes. Section 493 of The Consolidated Municipal 
Act, 1903, provides that “the council of every town not 
having a Board of Commissioners of Police shall, and the 
council of every village may appoint one chief constable 
and one or more constables for the municipality, and the 
persons so appointed shall hold office during the pleasure 
of the council.” As to the appointment of constables in 
towns having Boards of Commissioners of Police, and 
their oath of office, see section 489 of the Act.

2. Yes. He will have to make and subscribe the 
solemn declaration mentioned in section 313 of the Act.

Height of Railway Fence- Damages by Cattle Trespassing on
Railway.
528— A. McD.—A short time ago a railway line was extended 

through a town lot. The fence on said railway line is a wire fence. 
The posts are 23 or 24 feet apart. There are only seven strands of 
wire, each about '/(, inch in diameter, and only two perpendicular 
bars between each pair of posts. The strands of wire are on the 
inside of the fence and fastened to the posts by means of small 
shades.

The cattle get on the railway track and make their way 
through the fence owing to the posts and perpendicular bars being 
so far apart and owing also to the shades pulling out of the posts. 
The height of the fence is only about three feet nine inches or four 
feet at the highest places.

What I would like to know is what a railway fence should be in 
height and other respects, and if the party into whose garden the 
cattle are breaking can recover damages for the injury done by the 
cattle ?

If this railway is one under the jurisdiction of the 
Dominion Parliament, as is probably the case, section 
197 (2) of The Dominion Railway Act requires the com­
pany to erect and maintain fences of a minimum height of 
four feet six inches, and provides that such fences and 
gates shall be suitable and sufficient to prevent cattle and 
other animals from getting on the railway. If there is 
any question as to the sufficiency of these fences for the 
purposes of keeping cattle in and preventing their stray­
ing upon the railway lands, the matter should be referred 
to the Board of Railway Commissioners for Canada, who 
have authority under sub-section 2 of section 198 to deal 
with the matter. In this case, however, the trouble 
seems to be caused by cattle trespassing on the railway 
lands, and we are of opinion that the company is not 
bound to build fences to keep them out of lands adjoining 
the railway, nor is the railway company liable to the 
owners of the lands for any damage done by them. The 
land owners will have to look to the owners of the cattle 
trespassing and doing damage.


