3293

HOUSE OF COMMONS

Thursday, March 26, 1953
The house met at 2.30 p.m.

STANDING ORDERS

CONCURRENCE IN FOURTH REPORT OF STANDING
COMMITTEE

Mr. A. W. Stuart (Charlotte) presented the
fourth report of the standing committee on
standing orders, and moved that the report
be concurred in.

Motion agreed to.

HOUSE OF COMMONS
INTERPRETATION OF STANDING ORDER 60

Mr. Speaker: Recently hon. members dis-
cussed the proper construction of standing
order 60. The house will recall that on the
18th June, 1952, I made a ruling with respect
to this standing order which was to the
effect that on the second day, that is, when
the order is called for the Speaker to leave
the chair for the house to resolve itself into
committee of the whole on a resolution deal-
ing with money a full discussion of the
resolution is not in order. However, in view
of the ruling made by Mr. Speaker Glen
in February, 1942, I ruled that a debate was
permissible provided it was directed to the
negative of the motion. When that ruling
was made some hon. members expressed
doubt whether it could be put into effect.
It was not long before I came to the same
conclusion and I think all members agree
that my ruling of the 18th June last must
be revised. Most members, if not all, who
spoke recently on the point of order were
of the opinion that there should be no debate
at all or that a full debate should be allowed
on the resolution.

Standing order 60 was adopted in the
House of Commons in 1867 in almost the
identical wording it has today. Debates took
place from time to time over the years on
the second day. In 1905 Mr. Sproule, who
later became Speaker under the administra-
tion of the late Right Hon. Sir Robert Borden,
objected to this procedure. He is reported at
column 320 of Hansard of that year as fol-
lows:

On Friday next will not the Speaker have to
leave the chair, in compliance with the motion
just made, and allow the house to go into com-
mittee of the whole without a motion to that effect
being made again, and will not this preclude any
debate before the house is in committee?
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However, his opinion did not prevail and
debates continued to take place until 1912.
Between 1912 and 1919 there were 140
resolutions and I can find only two instances
where any debate took place. On October
15, 1919, pages 1013-14 of Hansard, Mr.
Speaker Rhodes, who was Speaker under the
administrations of the Right Hon. Sir Robert
Borden and the Right Hon. Arthur Meighen,
ruled that the motion was not debatable
but that a vote could take place upon it.
His ruling was generally respected until
about the year 1930, after which the number
of debates on this motion gradually increased.

It is to be noted that in February, 1942,
the Right Hon. Mackenzie King objected to
a debate at this stage and Mr. Speaker Glen
gave the ruling to which I have referred. Sub-
sequently, in 1946, Mr. King again contended
that the motion was not debatable and
quoted a communication from Dr. Arthur
Beauchesne to that effect. See Hansard,
page 761 of that year.

Along with standing order 60 it is neces-
sary to consider standing order 38. It is to
be noted that when Sir Robert Borden spon-
sored the resolution amending standing order
17 (@), which is now our standing order 38,
in an amended form, he is quoted at column
7406 of Hansard of April 9, 1913, as saying:

What we have sought to do is to provide that
all substantial motions, which bring into question
the propriety of passing any bill, measure, or vote,
shall be debatable in the future as they have been
in the past, but that purely formal motions, which,
under the existing rules, would be used only for
dilatory purposes, shall not in future continue to be
debatable. That has been our object, and we pro-
pose to carry it into effect in a reasonable way.

From these words there seems to be no
doubt that the intention of Sir Robert Borden
while safeguarding the freedom of speech was
to eliminate the occasions on which repetiti-
ous debate could arise. That I consider to
be the spirit in which standing order 38 was
adopted.

The resolution is not debatable on the first
day by virtue of clause 1 (a) of standing
order 38. On that day the house makes a
decision that the resolution should be con-
sidered by a committee of the whole house
at the next sitting. I must determine
whether debate is permissible on the second
day. It seems to me that a debate on the
resolution at this stage cannot be permitted.
The house has already decided that it should



