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124 THE MUNICIPAL WORLD.

Question Drawer*
Subscribers are entitled to answers to all Questions submit­
ted, if they pertain to Municipal Matters. It is particularly 
requested that all facts and circumstances of each case sub­
mitted for an opinion should be stated as clearly and expli­
citly as possible. Unless this request is complied with it is 
impossible to give adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, 
should be received at office of publication on or before 
the 20th of the month.

Communications requiring 
immediate atten ion will be 
answered free by post, on 
receipt of a stamp addressed 
envelope. All Questions 
answered will be published 
unless $1 is enclosed with 
request for private reply.
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Equalization of County Assessments.

359— A. W. R.—Can the county equalize on 
value of real estate only and not take personal 
property into consideration ?

No. Section 87 of the Assessment 
Act, line 8 provides that the county coun­
cil shall “for the purpose of county rates 
increase or decrease the aggregate valu­
ations of real and personal property in 
any township, etc.” In case valuators 
are appointed pursuant to section 310 of 
the Municipal Act as amended by section 
13 of chapter 26 of the Ontario Statutes, 
1901, their duties extend to the valuation 
for the purpose of equalization of the 
real edate only in the several munici­
palities in the county. The latter part of 
subsection 1 of section 310 provides as 
follows : “and the equalization of per­
sonal property shall be as heretofore,” 
that is, as provided in section 87 and 
following sections of the Assessment Act.

Local Improvements Should be Completed as Soon as 
Possible After Initiation.

360— W. H. L.—The council of a village 
purpose laying a piece of concrete walk and 
went through all the requirements that are 
necessary in the shape of advertising, etc., also 
asked for tenders and received the same from 
four different firms, but have not accepted any 
of them yet. The question I want you to 
answer is, would it be legal for the council to 
lay one-third of the walk this season after 
having asked for tenders and other 
preliminaries the law required ?

If there is sufficient time to complete 
the work this summer, the whole’ of the 
work ought to be done. It is not fair to 
the property owners along two-thirds of 
the line of the work to have to pay for 
their share of the cost of the whole work 
when that part of the whole work is not to 
be done this season. If that can be done 
why can the council not do simply one- 
third of the work next season and post­
pone the remaining one-third until the 
following year ? The work when done is 
supposed to rule and the value of the pro­
perty which it fronts and the benefit to 
the property is the consideration for which 
it is considered just that the owner deriv­
ing the benefit should pay, and therefore 
we do not think that a property-owner 
should be asked to pay his share of the 
cost of the work a year or so before the 
work is done. In addition to this we 
might say that the owners along the two- 
third part of the line of work will be con­
tributing their share of the cost of the 
work, fronting other people’s property.

Exemption of Farm Lands in Towns.
361—G. G. A.—The council have passed a 

by-law under section 8 of the Assessment Act

providing for certain exemptions. A notice 
claiming certain exemptions under the Act 
(sec. 8, sub-sec. 3) was filed with the clerk on 
May 31st and the council in passing the above 
by-law ignored the notice as being too late. 
Where the Assessment Roll is filed with the 
clerk on or before the 30Lh day of April, is not 
the las' day of giving notice under sec. 8, sub 
sec. 3, the 30th day of May ?

The notice under this subsection must be 
given to the council within one month 
after the time fixed by law for the return 
of the assessment roll. The time fixtd 
is the 30th of April in each year (see sec- 
56 of 1 he Assessment Act). By subsec. 
tion 15, section 8 of chapter 1, R. S. O., 
1897, the word, “month” means a calen­
dar month. The calendar month suc­
ceeding the 30th day of April is May 
which contains 31 days. Therefore a 
notice given under this subsection on the 
31st of May would be within the time 
prescribed.

Qualification of Voters on Money By-Laws.

362—T. W. S.—1. A resident in the village 
is entered on the last revised assessment roll as 
owner for property assessed for $50. (a) Is he
entitled to vote on a by-law for creating a debt? 
(b) Is he entitled to be entered on the regular 
voters’ list in part one ?

2. Mr. and Mrs. John Brown are entered on 
the assessment roll in a bracket as follows, 
Mrs. B., owner, and Mr. B., tenant. Can Mr. 
B. vote on a by-law for creating a debt ?

3. Notice of appeal was made to have Mr. A.
entered on the assessment roll as M. if. His 
name was entered at the court of revision 
which was finally closed. Since notice of 
appeal was made, he married a widow whose 
name is on the assessment roll as owner, (a) 
Can Mr. A. vote on a by-law for creating a 
debt ? (b) If not, who represents the property
owned by Mr. A’s wife ?

4. Mr. and Mrs. Smith live in Toronto. Mrs. 
Smith is assessed as non-resident and as owner 
of property in a village. Mr. Smith’s name 
does not appear on the roll. In making out a 
special voters’ list giving the names of those 
entitled to vote on a by-law, for creating a 
debt, should I enter Mrs. S., seeing she is 
marked on the assessment roll as married, and 
J, as clerk, am not supposed to know Mr. S ?

5. Mrs. E. is named on the Assessment roll 
as a widow. She has since married a non­
resident whose name is not on the assessment 
roll. This is a fact which I know, but as 
clerk, in making out a special voters’ list of 
names of persons who are entitled to vote on a 
by-law creating a debt, I am supposed to take 
the assessment roll as my guide. I find Mrs. 
E. widow and owner of property. Should I 
enter her name as I find it on my special list? 
If I do enter her name as I find it, can she vote 
on election day seeing she is now married, and 
if she cannot vote, can her husband vote ?

6. Chapter 223, see. 353 of the Municipal 
Act reads as follows:—“and who is at ihe time 
of the tender a freeholder in his or her own 
right or (if a man) whose wife is a freeholder 
of real property within the municipality of suf­

ficient value to entitle him to vote at any mun­
icipal election, and is rated on the last revised 
assessment roll as such freeholder, provided 
such person is named or intended to be named 
on the voters’ list.” (a) Do you give to the 
husband of the wife who is a freeholder, her 
legal status even though his name may or may 
not appear on the roll? (b) What voters’ list 
in the last line of the above section is referred 
to, the general or special ?

7. Jno. .James is assessed on the assessment 
roll as owner of lot 2, his father is entered as 
tenant of lot 2 on the same roll. If the father 
comes forward on election day, that is the day 
on which a vote is taken on a by-law for creat­
ing a debt, and is prepared to swear that he is 
owner of said lot 2, is he entitled to vote ? 
Would the returning officer be justified in re­
fusing him a ballot, seeing that he is not enter­
ed on the last revised assessment roll as a free­
holder ?

8. Three names are bracketed on the assess­
ment roll as being owners of a certain property. 
One is a resident and the other two non-resi­
dents. In making out a special list of those 
who should vote on a by-law for creating a 
debt, should I enter the three names ?

1. (a) No. The latter part of subsec­
tion 1 of section 353 of the Municipal Act 
provides, that in order to entitle a free- 
ho:der to vote on a by-law creating a debt 
he must be a^ses-ed on the last revised 
assessment roll of the municipality, as a 
freeholder of real property of sufficient 
value to entitle him to vote at any munici­
pal election. Your municipality being a 
village, in order to enti le a fret holder to 
vote at any municipal election his real 
property must be assessed at a value of 
not less than $100. See section 87 of the 
Act.

(b) No. See section 86 and 87 of the 
Act.

2. Yes, if the property is assessed for 
$100 or over. He can either vote as 
owner in right of his wife under section 
353 of the Act, or as a tenant to his wife 
under section 354, provided the terms of 
his lease conform to those mentioned in 
the section last named.

3. (a) No. See our answtr to 
question No. 6.

(b) The property would appear to be 
unrepresented.

4. This lady being entered on the 
assessment roll as a married lady, and as 
marrit d women have no right to vote on 
a by-law creating a debt, you should not 
enter her name on the list to be prepared 
by you, under section 348 of the Act.

5. Your guide in preparing the list under 
section 348 is the last revised assessment 
roll. On this roll Mrs. E. is assessed as 
owner of realty (valued in the roll presum­
ably at $100 or more) and a widow. As 
widows have the right to vote on a by-law 
of this kind, under section 353 of the Act, 
you should enter her name on the voters’ 
list to he used at the voting on the 
by-law. If her right to vote is objected to 
on her presenting herself to mark her 
ballot, the oath mentioned in section 356 
should be administered. Her husband 
cannot vote because bis name not being 
on the last revised assessment roll, you 
cannot enter it on the voters’ list, and no 
person can record his vote on the day of


