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currency in his pocket. You have to state how many days you are going over 
there for, and the amount is based on that. You may be going to New York, 
and the difficulty of all this is that a perfectly honest citizen may have to evade 
a question and do certain other things because of the restrictions. Still, that 
may be all right for some other people if they have greater sums of money. 
You cannot explain to the bank officials what your business is in New York. 
If you say you have got to take some people to the theatre and a night club, 
it will cost more money than they will give you. Certain expenses, unfortunately, 
in a city like New York are necessary.

The Chairman : What if the night club was raided wdiile you were there?
The Witness: I think there must be some misunderstanding here. Since 

May, 1945, there has been no limit on the amount of United States funds which 
can be bought by Canadians for the purpose of travel in the United States. The 
board does not ask for any itemized statement of expenditures. The banks have 
authority to sell up to $250 in United States funds for travel in the United 
States for any purpose. Applications for any amount in excess of $250 are 
referred to the board for approval. Since May, 1945, the board has approved 
all applications for travel funds. The only type of application that would be 
refused is one in which the amount was so large that it raised a very strong 
presumption that the United States funds were being purchased not for the 
purpose of travel, including ordinary entertainment and expenses, but that they 
were being purchased for some other purpose.

By Mr. Irvine:
Q. Is this $50 under discussion an amount that may be sent by letter or 

parcel?—A. Mr. Jackman asked how much a Canadian traveller could take 
out without a permit. That amount is $50. If any Canadian is leaving Canada 
with less than $50, he needs no permit. If he wants to take between $50 and 
$250, he is able to buy that amount from his bank and get a permit from the 
bank. If he wants more than $250, the application must be referred to the 
board.

Q. That does not come under section 47?—A. No, that does not come under 
section 47.

By Mr. Rinfret:
Q. Did I understand you to say that the board did not refuse any application 

over $250?—A. The board refuses no application for United States funds for 
reasonable travel expenses.

Q. Has consideration been given to increasing the amount the banks may 
issue?—A. The limit is $250.

Q. What is the purpose, if the board will grant every application that 
is made to it, for not giving the banks some authority so that anybody who 
wants to go down South for his health, or any other purpose, can have the 
tmiount he needs?—A. The purpose of setting the limit at $250, or working it 
up to $250—two years ago we had no authority to approve funds for $250—was 
to enable the Board to see these applications as they went through and to guard 
against abuses in regard to the applications. For example, if someone asked for 
$10,000 for a week-end in New York, it would raise a question in our minds.

Q. The bank should be able to judge in these cases?—A. I do not think, 
Mr. Rinfret, that on applications of this sort the banks would welcome the task 
of judging them. The limit of $250 is the amount on which we are working at 
the present time. Before the travel restrictions were imposed the banks had a 
somewhat higher authority, and I would expect in the course of time, and not 
far distant, that just as we have progressively relaxed in that direction, we will 
raise the limit on the banks’ authority. As things stand now, it is the case that 
the banks themselves have the authority to approve the great majority of 
applications.


