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And a point of order having been raised as to the
Tablmng of minority reports from. Special and Standing
Committees and questions of privilege having been. raised
in relation thereto;

RULING BY MR. SPEAKER

Mr. SPEAKER: I thank honourable Members of every
party who, for the guidance of the Chair, have stated
some sound vîews, I amn sure, which I will try to take
into consideration when giving a ruling on the point of
order of the honourable Member for Charlevoix (Mr.
Asselin).

The honourable Member has indicated that he was
rising on a point of order before concurrence in the
report.

I wish to point out îimediately that the matter has
nothing to do with the approval. of the report. A motion
for concurrence in the report will be put forward in due
turne, I suppose, either by the chairman of the commidttee
or another Member on his behalf or a Member speakmng
on behaif of the committee members.

We are now discussing the tabling of the report and we
must take for granted that it has already been tabled and
that it is now before the House.

If I understand correctly, the honourable Member for
Charlevoix rose on a point of order because he would
Uîke to know whether minority reports can be tabled or
should be concurred ini at the saine time as the majority
report. No need to indicate to honourable Members that
this would be an entirely new practice.

Members who have participatedl i this debate on pro-
cedure have referred to parliamentary practice in
Australia. The honourable Member for Matane (Mr.
De Bané) has referred to the procedure in Great Britain,
but no precedent has been quoted to me to the effect that
I could allow the submission of one or more minority
reports.

Members have largely quoted, I admit, sections and
precedents which carry weight i such cases. Paragraph
319 of the F'ourth edition of Beauchesne's Parliamentary
Rules and Forms has been quoted to this House: "The
report of the committee must be signed by the Chairman.
No other signature should be alflxed to a report for the
purpose of showîng any division of opinion in the com-
mittee, nor can it be accompanied by any counter state-
ment from the minority, as such is unknown i British
parliamentary practice."

I would add, by the way, that it is also unknown i
Canadian parliamentary practice.

I keep on quoting: "The Chairman only signs by way
of authentication on behaif of the committee. He should
sign even if he dissented with the majority of the coin-
mittee. No minority report should be made to the House."

It should be noted that Bourinot refers to the fact that
tI certain circuinstances, a miority report has been

attached as an appendix to the majority report of the
commîttee.

It must be indicated also that the precedent quoted to
justify this practice dates back to 1874. It might perhaps
be useful if I were to read this quotation froin the
Fourth edition of Bourinot's. Here it is: "No signatures
should be affixed to a report for the purpose of showing
any division of opinion ini the committee; nor cari it be
accompanied by any counter-statement or protest from
the rninority, as such a report is as unknown to Canadian
as to English practice. When the chairman signs a report,
it is only by way of authentication. In 1879, a report of
a dissenting member was brought in and appeared i the
votes, but attention having been called to the lrregularity
of the proceeding, this minority report was ordered not
to be entered on the Journals. The rule with respect to
such matters, however, has been more than once practi-
cally evaded by permitting a minority report to appear
in the appendix to the report of the committee;".

This is where reference is made to a precedent dating
back to 1874.

On the other hand, honourable Members, especiaily the
honourable Member for St. Paul's (Mr. Wahn) and the
honourable Member for Lotbinière (Mr. Fortin> have
stated that in recent years, especially in 1971, the report
of the Committee on External Affairs and National De-
fence included the dissident or minority opinions of
some members.

I find nothing in the precedents established by the
House to prevent such a procedure. What the Standing
Orders and parliamentary practice forbid is the tabling
of minority reports. It is somewhat in the nature of an
obiter dictum to suggest that a report rnay include
dissident or minority opinions.

But what reaches us eventuaily is a sigle report, the
mai ority report, and the report 6f the Standing Com-
mittee on External Affairs and National Defence which
was presented last year contained dissenting opinions of
course but only one report was presented and no sug-
gestion was made that the House should receive at the
same time a second, third. or fourth minority report.

In view of the circuinstances, I really cannot see how
I could ignore this long parliamentary tradition and
allow the honourable Member for Charlevoix, the hon-
ourable Member for Lafontaine (Mr. Lachance), the
honourable Member for Greenwood (Mr. Brewin), i
short ail honourable Members who said that they had
minority reports to present, to Table those minority
reports.

In very eloquent termns, the honourable Member for
Greenwood suggested that tinie has come to change the
Standing Orders. It is possible. Some Members have said
that time has corne for Parliament to give members of
a committee the opportunity of expressing their divergig
poits of view in a minority report. Perhaps, but un-
fortunately it is not up to the Chair to make such a
decision.
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