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For particulars, see Question No. io, in 
January World.

Commutation of Statute Labor in Police Villages.
lél—J. R.—In the past the statute labor in 

this village has been done by some paying 80c. 
per day, others, who did not pa)', were 
allowed to perform their own statute labor. 
This plan has not been at all satisfactory.

1. Has any Act been passed recently, 
empowering police trustees in a police village, 
to take over the statute labor in said village 
after the township council have consented 
thereto ?

2. Can said trustees levy a rate (say 50c. or 
60u. per day) and compel residents in village 
to pay in order to maintain the sidewalks, etc.

3. Can commutation of statute labor be 
established by trustees in the village, even 
though the municipality outside have not yet 
adopted the system. ?

1. Section 103 of the Assessment Act, 
provides that, “The council of any town­
ship may, by by-law, direct that a sum not 
exceeding $1 a day shall be paid as 
commutation of statute labor for the 
whole or any part of such towns' ip, in 
which case the commutation tax shall be 
added in a separate column in the collec­
tor’s roll, and shall be collected and 
accounted for like other taxes.” The 
trustees of a police village have no power 
to commute statute labor within the pre­
cincts of the police village, or to collect 
and enforce payment thereof, when it has 
been commuted. This the township 
council of the township in which the 
police village is located, may do, and pay 
over the amount of the commuted statute 
labor when paid, to the trustees of the 
police village, to be by them expended 
therein as authorized by the statute.

2. No. The trustees of a police village 
have no legal authority to levy rates of 
any kind within the limits of the police 
village.

3. As stated above, the police trustees 
have no power to do this. If the statute 
labor be commuted within the limits of 
the police village, it must be accomplished 
by by-law of the township council.

Withdrawal of Resignation of Councillor.
162—F. .1. C.—A gentleman who was elected 

to our council in January last, took the neces­
sary qualification papers and took his seat at 
the council, has since tendered his resignation, 
bill now he wishes to withdraw his resignation. 
This resignation has not yet been presented 
to the council as there has been no meeting of 
the council since he tendered his resignation. 
Can I return to h m his resignation without 
first presenting it to the council ?

Section 210 of the Municipal Act pro­
vides that “any mayor or other member 
of a council may, with the consent of the 
majority of the members present, to be 
entered upon the minutes of the council, 
resign his seat in the council.” Until 
such consent has been given and recorded, 
the office is not vacant, and in the case of 
Reg vs. Lane (2 Ld. Rayd., p. 1304), it 
was held that up to that time the offer to 
resign may be recalled. If he chooses, 
the member who has tendered his resigna­
tion, may allow it to stand until the 
council meets, when, if a majority of the

members present do not accept it, the 
matter is at an end, but he is not bound 
to do that, but may recall it.

Assessor’s Declaration of Office.—Application of Fines.— 
Qualification of Councillors.

163—J. M.—1. Is assessment legal where 
assessor goes on and does assessment without 
first taking oath of office, clerk being notified 
by council to appoint no officer without first 
having them take declaration of office ?

2. If a man is fined for disturbing the peace 
what proportion of said fine is payable to the 
municipality ? Two parties have been fined, 
one for $5 and one for $20. The $5 was paid 
in full to township but nothing has been heard 
of the $20 fine.

3. Our municipal elections have never been 
he’d under qualification. There are over ten 
now in our municipality who can qualify. 
What is the legal way to proceed at nomination 
under qualification ?

1. Since the clerk has no authority to 
make any appointment to a municipal 
office, we presume that your council 
instructed him not to allow any of the 
other officials to enter on the discharge of 
the duties of their respective offices until 
they had made and filed with him the 
declarations of office required by law. An 
assessor should make the declaration of 
office set forth in section 312 of the 
Municipal Act before entering upon the 
duties of his office, and file it with the 
clerk. If he does not make the declara­
tion within the time mentioned in section 
319 of the Act (twenty days) he will be 
su ject to the penalties imposed by that 
section ; but failure to make the declara­
tion does not of itself render void his 
official acts done in the meantime. (See 
Lewis vs. Brady, 17 O. R, pages 377 and 
390.)

2. We cannot answer this question 
until we know the particular Act under 
which the fines were imposed.

3. Your municipality, being a township, 
the council is composed of a reève and 
five councillors. Section 79 of the Muni­
cipal Act provides that “ In case, in any 
municipality, there are not at least two 
persons qualified to be elected for each 
seat in the council, no qualification beyond 
the qualification of an elector shall be 
necessary in the persons to be elected.” 
Since there are ten men who are qualified 
under section 76 of the Act to be elected, 
in the future, parties nominated and 
elected ibould be only- those who can 
qualify under that secti n. It is a ques­
tion whether the words “ qualified to be 
elected ” apply simply to qualification in 
respect of property, or to every other 
statutory qualification. In the case of 
Reg. ex. rei. Bender vs Preston (7 U. C. 
L. J., page 100), it was judicially stated 
that the won’s must be construed in the 
larger sense, i. e., for the benefit and 
advantage of the whole body c.f electors ; 
for if it should happen that all those who 
might be qualified as respects property 
were disqualified as respects interest or 
otherwise, the municipality could have no 
council if the inhabitants could not resort 
to the general body of electors for coun­
cillors.

By-Law Commuting Statute Labor.—Expenses of Isolat­
ing and Attending Small-Pox Patient.

164—Subscriber;—1. On page 32 of your 
February number, you publish a report of 
commutation of statute labor. Please publish 
a form of by-law suitable in this case.

2. A child is turned out of school, the 
teacher supposing she is suffering from small­
pox. The board of health send for medical 
practitioner to investigate the case, which lie 
does, finding the report true. He proceeds to 
quarantine the house and vaccinate the inmates 
except the child suffering from disease. He 
called a second time, at time of release, and 
disinfected the house. I claim, that as the 
doctor vaccinated seieral members of the 
family and disinfected the house, he was 
attending them, and although he was called by 
the board of health of our municipality, 
the persons quarantined are obliged to pay 
said doctor’s fees to us, although we will be 
forced to settle with the do tor. This is an 
unorganized district without a county council. 
Am I right ?

1. On pages 68 and 69 of The World 
for 1900 (May issue) you will fi d a form 
of by-law commuting statute labor in a 
township.

2. It is not stated whether the medical 
practitioner was the medical health officer 
for the township, appointed pursuant to 
section 31 of the Public Health Act. If 
he was, his pay for services rendered in 
this case would be included in the salary 
the council agreed to pay him. If he was 
not, the board of health should pay him a 
reasonable sum for the investigation of the 
case which resulted in the isolation of the 
family afflicted. If the person afflicted, 
or his parents, or other person or persons 
liable for his support, are able to pay the 
act ount incurred for nursing and other 
assistance and necessaries furnished, in­
cluding the cost of medicine and medical 
attendance, and vaccinations, and for 
disinfecting the premises, they should pay 
the same. If they are unable to do so, 
the municipality wi 1 have to pay it. (See 
sections 82 and 93 of the Public Health 
Act, R. S. O. 1897, chapter 248, and sub­
section 1 of section 4 of chapter 249, R. 
S. O, 1897.)

Assessment of Non-Resident Tenant — Placing Him on 
Voters’ List.

165—Township Clerk.—1. A person resid­
ing in one municipality and leasing or working, 
on sh ires, land in an adjoining municipality, 
would such tenant be entitled to be placed on 
the assessment roll by the assessor ?

2. It such tenant was placed on roll and 
copied by the clerk on voter’s list, would he 
have a right to vote at municipal elections ?

3. If entitled to be on voters’ list, what part?
1. This pers n should be placed on the 

assessment roll of the municipality in 
which the land of which he is tenant is 
situated as tenant thereof, and, if the name 
of the owner is known, he should be 
assessed for the land with the tenant, as 
provided by sec. 20 of the Assessment Act,

2. If this tenant is placed in part 1 of the 
voters’ list by the clerk, as he should be, 
and can at the date of the electioti fulfill 
the requirements of subsection 1 of 
section 86 (secondly) of the Municipal 
Act, and, if his vote be objected to, he 
takes the oath prescribed by section 113


