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Procedure in Engaging Night Watchman—Business Assessment
of Owner of Town Hall.
187.—J. N. H.—1. We desire to put on a night watchman. Do 

you think the town can legally assess the merchants in the centre of 
the town for this protection ? Heretofore they have been paying 
for it individually, and some of them refusing. We would like to 
take them all in, and would like to know if we could legally assess 
on the basis of a frontage tax ?

2. We also have a public hall owned by a private party and 
he pays a business tax on this, and we also have a by-law charging 
so much for each meeting or performance held in the hall. Do you 
think he is legally entitled to pay both the business assessment, and 
the tax of so much a meeting?

1. The council of the town has authority to pass a 
by-law for the purpose under sub-section 2 of section 548 
of The Consolidated Municipal Act, 1903. This sub­
section does not provide for the levy of the expense of the 
maintenance of a night watchman, by a frontage tax, but 
by a special rate upon all the real property within the limit 
defined by the by-law.

2. We do not know upon what, principle the owner 
of the hall should be liable to a business assessment, 
simply because he owns the hall. We must have further 
information as to the circumstances of the case before we 
can definitely answer the question.

Business Assessment of Grocers—Keepers of Pool Rooms and
Syrup Makers—Compelling Ratepayers to Furnish Inform­
ation to Assessors.
188—P. Q.—1. Under what act would we give grocers business 

assessments ?
2. Can we give pool room and soft drink dealers business 

assessment?
3. Can we give syrup makers business assessment ?
4- Can we compel storekeepers to fill out statements if 

commanded to do so by an assessor ?
5. Can we compel laborers or people having income to fill out 

statements?
1. Grocers are retail merchants, and are liable to the 

business assessment mentioned in clause (g) of sub­
section 1 of section 10 of The Assessment Act, 1904, 
calculated on the assessed value of the premises used 
and occupied by them in carrying on their business.

2. Yes, under clause (h) of sub-section 1 of section 
10 of the Act.

3- Yes, theyare manufacturers and liable to the business 
assessment mentioned in clause (d) of sub-section 1 of 
section 10 of the Act.

4. The assessor can do this under section 18 of the 
Act. The penalty for neglect or refusal to furnish the 
assessor with this informationewill be found in section 21 
of the Act.

5. Yes, under the section mentioned in our reply to 
question number 4. For a form of this return see num­
ber 2 of Schedule E appended to the Act.

Assessment of Gas Pipe—Period of Exemption From Taxation.
189—H.L.P.— 1. Can the piping used in gas wells drilled on farm 

property be assessed to the company owning the wells the same as 
the lines running along the highways ?

2. Can municipalities fix the assessment of industries at a 
longer period than ten years ?

1. By clause (d) of section 2 of The Assess­
ment Act, 1904, it is enacted that structures or 
fixtures of this kind shall be included in the term “ land ” 
or “ real property, ” and by sub section 2 of section 42 it 
is provided that so long as it is in actual use it shall be 
assessed at its actual cash value, as the same would be 
appraised upon a sale to. another company or person 
possessing similar powers and rights and franchises in 
and from the municipality, etc.

2. No, but the exemption may be renewed from time 
fo time by by-law passed with the assent of the electors
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for further periods not exceeding ten years. See para­
graph (g) of section 591a of The Consolidated Municipal 
Act, 1903.

Construction of Ditch Contract.
190—G. S.—A ditch is let to a «contractor which reads that he 

shall be paid 8 cents per cubic yard for every yard in length. What 
would you say that means ?

The language of the contract in this case is some­
what contradictory, but. after the best consideration 
which we have been able to give it we are of the opinion 
that the work must be paid for at the rate of 8c. per 
cubic yard, that is, the contract must be construed in the 
same manner as if the words “ for every yard in length ” 
had been omitted.

Fees of Collector.
191— W. J.—Can a collector after he has been around two or 

three times collect pay from those who have not paid their taxes and 
what should be the charge or how much on the dollar for the 
collector’s fee ?

There is no provision made for the payment of any 
fee to a collector for calling more than once on rate­
payers for their taxes.

Income Assessment.
192— X. G.—A. owned a farm in our township valued at $6,000 

He gave B. a bond for deed the conditions of which were that pro­
viding B. pays A. $ too.00, for which sum the farm would rent , per 
year for ten years and the sum of $1000.00 at the end of any year of 
said term, A. will give deed at the end of the tenth year and will take 
a mortgage for the remaining $5000.00.

Should'A. be assessed for $300.00 income for this farm (he owns 
other property in the township and is assessed for income from other 
sources)? A. contends that this amount of $300.00 is rent and there­
fore exempt.
* Paragraph 20 of section 5 of The Assessment Act, 

1904, exempts from assessment and taxation “ rent or 
other income derived from real estate, except interest on 
mortgages.” The payments referred to are income 
derived from real estate, and are not interest on mort­
gages, and we are therefore of opinion that they cannot 
be assessed as part of A. ’s income.

Liability for Maintenance of Town Line.
193— T. F. R.—About 32 years ago the county built a gravel 

road between township G. and A. which is a wet and swampy 
locality, the water overflows the road every spring to the depth of 
16 inches and the more repairs are put on, by townships G. and A. 
the deeper it seems to sink. There is a hill on part of this road that 
the county put a pipe through at the same time to take the water off 
the said road but it has got filled in and never was low enough. 
Is the county responsible for the opening of said drain ? The two 
adjoining townships G. and A, expend about one hundred dollars 
each on this road every year.

It is not stated whether or not this road was, after its 
construction by the county, assumed as a county road, 
and it would appear that the adjoining townships have 
maintained and kept this road in repair ever since its con­
struction. We must have complete information as to 
how this road came to be built by the county and after­
wards maintained by the adjoining townships before we 
can answer this question.

Levy of School Rate in Unions with Urban Municipalities.
194—A. P. A. -Sub-sections 7 and 8, section 39, of The Public 

Schools Act, of 1906, provides for raising and paying school moneys 
to union school sections formed of parts of different townships, but 
does not appear to make any provision as to how these sums shall 
be levied and paid to school sections formed of a part of a township 
and any incorporated village. The township of N. has a union school 
section with an incorporated village. The township pays 29 per 
cent, and the village 71 per cent, as equalized by the assessors of 
each municipality.

There is one principal and seven assistants teachers for the whole 
year. In what way outside of the several grants we receive should 
the township’s share be raised ?


