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with a member of the Crown or, for that matter, a Member of
Parliament?

What we had tabled today in the House of Commons was
that not only letters but also conversations held in private
could now be subject to exposure, debate and interpretation on
the floor of this House. All of us have been in enough private
conversations and meetings to know that misrepresentation of
what is said or interpretation of what is said can very easily
follow. It is in that context that I rise today to make the
following points.

There is a question in my mind as to the procedural accepta-
bility of the tabling of such papers by Ministers. Specifically, I
believe that in order to table such papers the Minister would
have required the unanimous consent of the House. I intend to
make that case. There can be no doubt that Private Members
of this House have no authority to lay papers on the Table,
outside of a very few specific documents such as motion, Bills
and petitions. That is a restriction for all of us. Therefore, had
a Private Member attempted to do what the Minister of
Finance did, he would have been ruled out of order by the
Chair.

Admittedly, the practices of the House provide greater
opportunity for Ministers to table various documents and we
are aware of those. Standing Order 46 in particular lays out
certain requirements placed on Ministers to table documents.
Standing Order 46(1) provides that any papers required to be
tabled in the House pursuant to any Act, resolution or Stand-
ing Order may be deposited with the Clerk on any sitting day.
Standing Order 46(2) permits any Minister or Parliamentary
Secretary acting on behalf of a Minister to table a report or
other paper dealing with a matter coming within the adminis-
trative responsibilities of the Government. A further practice
which may “require” and not “permit” a Minister to table a
document is the rule that documents cited in debate or during
Question Period by a Minister must be tabled if so requested
by other Members, except in cases when the release of such
documents would be contrary in some manner to the national
interest.

It would seem that the mere mention of correspondence by a
Minister during the course of Question Period would be suffi-
cient to permit any Member of the House, including a member
of the Government Party, to rise in his or her place and
request that such correspondence be tabled. Indeed, if that
correspondence dealt in any way, shape or form with matters
falling within the Minister’s administrative competence, the
Standing Orders would seem, at first blush, to permit the
Minister to rise in the House and lay the papers on the Table
or to file them with the Clerk of the House during the sitting
day, and thereafter that correspondence would become a
public document. We understand that. It would be kept on file
in the Journals Branch as a sessional paper. All of this could
be done at the Minister’s initiative without a request from
another Member.

However, reason suggests that there must be some practical
limit to the authority of the Ministry to scour Government
files and make their contents public. Otherwise, it would be

Point of Order—Mr. Epp

altogether too easy for a government so inclined to carry out a
vindictive and arbitrary campaign against individual citizens,
political opponents, newspaper columnists, what have you—
indeed against anyone who might dissent from the views of the
Government.

Because the actions and words of Members in the House are
largely immune from legal constraints or consequences, the
individual would have no recourse if taxation records, health
records, personal correspondence with government agencies
and departments or any other information were to be made
public through tabling in this House.

Would free thought and independent action long survive in a
country where authoritarian practices were condoned and
encouraged by the rules of that nation’s legislative bodies? The
answer obviously is no. It is for that reason that the rules of
the House of Commons do not provide for the tabling of
private papers and documents, and it is for that reason that the
House of Commons has passed information laws and has
provided for a Privacy Commissioner.

Looking back to the rulings of your predecessors, Mr.
Speaker, one discovers that private correspondence, for exam-
ple, was deemed to be outside of the class of documents
permitted to be tabled pursuant to the Standing Orders. In
support of this contention, I would draw to your attention a
ruling of Mr. Speaker Lamoureux, found at page 9135 of
Hansard for January 8, 1974 where the following is found. To
put it in context, the late Right Hon. Member for Prince
Albert had been asking for certain information relating to the
RCMP. The then Solicitor General, the Hon. Member for
Notre-Dame-de-Grace-Lachine East (Mr. Allmand), was will-
ing that day to put the papers on the Table, including corre-
spondence that the Right Hon. Member had written as a
Private Member of this House to the Solicitor General. Your
predecessor said, and I quote from the page I cited:

MR. SPEAKER: The Chair has some procedural reservations about what is
proposed by the Solicitor General. The point made by the right hon. gentleman
certainly deserves serious consideration. I wonder whether it is competent on a
minister, under the Standing Order, to propose to table copies of a letter
addressed to another member. I would think that a minister is always justified
under the Standing Order in tabling what the Standing Order identifies as a
document or paper, but | would doubt whether that would extend to an exchange
of correspondence between a minister and a member. I would think that that
part of the proposed tabling by the minister might be held in abeyance.

Cleary, the tabling of correspondence between a Member

and a Minister was deemed to be irregular with respect to the
rules of this House in 1974.

® (1510)

On June 1, 1978 Hansard recorded another interesting
exchange which sheds further light on the practices of the
House with respect to the tabling of correspondence. At that
time the then Minister of Justice referred to a letter sent to
him by a Member then sitting on this side of the House. The
Speaker’s comments found on page 5955 of Hansard on that
date are enlightening, and I quote:

MR. SPEAKER: The Minister of Justice (Mr. Basford) made reference to the
letter and, I think, quoted from it. At least I hope he did. The House is obviously
generally interested in having the letter tabled, either under our practice



