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Speaker’s Ruling

The Order Paper contains numerous items for which
notice has been given but which have not yet been
debated. The parliamentary secretary suggested that
proceedings on supply days are different.

While I agree that certain aspects of supply have a
character distinct from other proceedings, it seems to me
that unless the rules on supply are explicit, the usual
practices should be followed. This is the case with notice.

It is competent for any opposition member to file a
motion that might be debated on a supply day. Normally
what happens is that members file supply day motions at
the latest possible moment after a day has been desig-
nated by the government, but this does not preclude the
right to give notice of the supply motion well in advance
of a supply day. Indeed this has happened.

In 1982 a supply day motion originally filed on Febru-
ary 11 remained on the Notice Paper for almost six weeks
and through three supply days before being taken up on
the final allotted day in the supply period ending late in
March. While it may be unusual to have the supply day
motion filed well in advance of a designated day, it is not
prohibited by either our rules or our practice.

As his second point, the parliamentary secretary asked
a question relating to the intent of Standing Order
81(12)(c), which gives the Speaker the power to select
opposition motions on allotted days when notice has
been given of more than one. He felt that the idea
behind this Standing Order was to cover those situations
where motions had been put on notice by both of the
opposition parties, but that it was not the intention that
one party could put down more than one notice or the
same notice but in the name of another hon. member.

The recognition of two opposition parties is not explic-
itly contemplated in the Standing Orders. Speakers in
the past have indicated that they have selected motions
with a view to the proportional balance of the opposition
parties in the House, but this does not necessarily
address the entire issue of selection.

Other considerations might need to be taken into
account, particularly in instances where there are several
notices, some of which could be submitted by members
of the same party. The date of the notice, the sponsor of
the motion, the subject matter raised and whether the

motion is votable or not can be weighed by the Speaker
when making a final decision.

I would agree with the parliamentary secretary that
the political parties are factored into any decision, but I
would have to add that it is not the only criterion used
nor is it necessarily the most important one and, as I
have stated earlier, there is nothing in the Standing
Orders which in any way limits the number of notices
which may be given.

[Translation]

The third question of the parliamentary secretary has
to do with the withdrawal of a notice of motion. The
parliamentary secretary asks if it is in order “for any or
all notices for such motions to be withdrawn without the
consent of the House.” The simple answer to this
question is yes. As long as a motion has not been
proposed to the House, as long as the House is not
properly seized of the motion, then it is still only a notice
and it remains possible for the sponsor to secure its
withdrawal unilaterally. The sponsor of the notice of
motion could even refuse to move it when the order is
called and it would be dropped. Once it is in the
possession of the House, however, the motion becomes
the property of the House and it is the House which
must then consent to the motion being withdrawn from
further consideration or possible decision.

e (1110)
[English]

The authorities are clear on this. Beauchesne, Bouri-
not and May all confirm that members retain the right to
withdraw notices of motions before they have been
proposed to the House. See, for example, Beauchesne’s
Fifth Edition, Citation 398 on page 144 and Bourinot
Fourth Edition, page 296 where one reads:

A notice of motion may be withdrawn at any time by the member
upon merely notifying the Clerk of the House of his desire so to do.

British practices are comparable to our own with
respect to withdrawal of notice, and I would refer
members to pages 353 and 377 of May’s Twentieth
Edition: “Notice withdrawals are usually done by a letter
to the Clerk signed by the member concerned.”

In the fourth issue raised by the parliamentary secre-
tary I am asked to deal with the power of selection as set
out in Standing Order 81(12)(c). In the 20 years that this



