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PUBLIC SERVICE COMMISSION—EDUCATION LEAVE COSTS

2 and 3. Nil.

4. Of the seventy-three employees granted education leave in 
the last three years, 11 or 15.06 per cent, have left the public 
service.

Hon. Yvon Pinard (President of the Privy Council): The 
government has appointed no officers of the House since the 
Auditor General’s 1980 report was released.

Question No. 2,342—Mr. Cossitt:
Did the Auditor General recently convey to the government, as have his 

predecessors since 1870, that the management and regulation of the internal 
affairs and control of staff of the House of Commons without interference from 
the executive is the undoubted right of the House of Commons?

Hon. Gerald Regan (Secretary of State): I am informed by 
the Public Service Commission: 1. (a) and (b) Please refer to 
Treasury Board Policy, Personnel Management Manual,

Hon. Yvon Pinard (President of the Privy Council): No. chapter 110-5, “Conditions governing education training and
The Auditor General’s report to the House of Commons for development, including subsidization”.
the fiscal year ended March 31, 1980, made certain observa­
tions and specific recommendations to the House concerning 
appointment, classification and compensation related to senior 
House officer positions. The government is aware of these 
observations and recommendations.

Question No. 2,836—Mr. Clarke:
1. With reference to the education leave costs recorded by the Department of 

the Secretary of State for the Public Service Commission at page 13.6, volume 1 
of the 1979-80 Public Accounts of Canada, what guidelines were used to 
determine (a) which employees should obtain educational leave and whether 
such employees should be granted (i) leave with pay (ii) travel expenses (iii) 
payment for tuition (b) whether the skills to be acquired were needed on a 
permanent basis?

2. What percentage of the education leave cost of $159,740 was necessitated 
by the acquisition of new equipment and by the need to have new skills in order 
to use the equipment?

3. What percentage of the education leave was necessitated by reason of job 
redundancy because of the (a) acquisition of equipment (b) change in the role of 
the employing agency (c) change in the capabilities of employees?

4. What percentage of employees granted such leave in the past three years 
have subsequently left the public service?

Madam Speaker: I believe we have had a debate; that is 
quite clear to me. I think the House will agree that both 
parties have made their point, and the House will also agree 
that I was wise in letting it take place.

Question No. 2,826—Mr. Clarke:

1. With reference to the education leave costs recorded by the Department of 
National Defence at page 13.6, volume I of the 1979-80 Public Accounts of 
Canada, what guidelines were used to determine (a) which employees should 
obtain educational leave and whether such employees should be granted (i) leave 
with pay (ii) travel expenses (iii) payment for tuition (b) whether the skills to be 
acquired were needed on a permanent basis?

2. What percentage of the education leave cost of $186,385 was necessitated 
by the acquisition of new equipment and by the need to have new skills in order 
to use the equipment?

3. What percentage of the education leave was necessitated by reason of job 
redundancy because of the (a) acquisition of equipment (b) change in the role of 
the employing agency (c) change in the capabilities of employees?

4. What percentage of employees granted such leave in the past three years 
have subsequently left the public service?

Mr. George Henderson (Parliamentary Secretary to 
Minister of National Defence): 1. (a) and (b) The guidelines 
concerning educational leave are listed in the Personnel 
Management Manual published by the Treasury Board— 
chapter 110, sub-chapter 110-5 “Conditions governing educa­
tion, training and development including subsidization”. These 
guidelines in conjunction with pertinent management recom­
mendations formed the basis of decision for educational leave.

2 and 3. None.

4. It is 13.24 per cent.

Order Paper Questions

ever finding its way on to the Supreme Court file in the first 
instance.

QUESTIONS ON THE ORDER PAPER

(Questions answered orally are indicated by an asterisk.)

Mr. David Smith (Parliamentary Secretary to President of 
the Privy Council): Madam Speaker, the following questions 
will be answered today: Nos. 2,340, 2,341, 2,342, 2,826, 2,836, 
2,883, 2,954, 2,971, 2,974, 3,609 and 3,901.

[Text]
HOUSE OF COMMONS—AUDITOR GENERAL’S REPORT

Question No. 2,340—Mr. Cossitt:
1. Will the government, in keeping with the Auditor General’s comprehensive 

audit of April, 1980, released in the Standing Committee on Public Accounts on 
February 5, 1981, introduce “specific legislation" in this session to legalize, 
regularize and authorize appointments of the officers of the House since repeal of 
the Civil Service Act by unilateral application of the system of orders in council?

2. Will all such orders in council be tabled for examination and report by the 
Standing Joint Committee on Regulations and other Statutory Instruments?

Hon. Yvon Pinard (President of the Privy Council): 1. No.
2. No. The standing joint committee examines only regulations 
and statutory instruments as defined in the Statutory Instru­
ments Act. Orders in council making appointments are not 
included in the definitions in the act.

Question No. 2,341—Mr. Cossitt:
In the light of the higher salaries recommended in the comprehensive audit by 

the Auditor General, for what reasons were officers of the House appointed by 
the government at salary levels below the minimum paid to their respective 
predecessors, as disclosed by the Auditor General, and below those authorized 
and paid by the House to incumbents of positions several responsibility levels 
lower?

* * *
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