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THE MUNICIPAL

QUESTION DRAWER,

SuBsscriBERS only are entitled to opinions through the
paper on all questions submitted if they pertain to munici-
pal matters. Write each question on a_separate paperon
one side only. When submitting questions state as briefly
s posssible all the facts, as many raceived co not contain
ufficient information to enable us to give a satisfactory
answer-—ED. -

W.—1. The clerk made a mistake by writing
the word (paid) after $6.00 for statute labor on
the collector’s roll, and the collector did not col-
lect it. The mistake has been accounted for in
this way: The pathmaster had not returned his
list when the roll was made. Afterward, the list
was sent in and the clerk trying to rectify it,
wrote, paid, and mistook the name. Can this
money be collected, and how shall the council
proceed.

_2. Another ratepayer left seven hours, work of
his statute labor undone, the pathmaster returned
it undone, the clerk failed to put it in the collect-
or’s roll. The amount is 873 cents. Can this
money be collected, and how.

1. We think the clerk had no authority
to make the entry in the collector’s roll
which resulted in mistake mentioned. The
collector shou'd be required to collect the
amount from the person in default in the
regular way.

2. We think the clerk would be re-
sponsible. If, on demand, the party in
default refuses to pay the amount it might
be charged against him in next year’s list,
but we do not know that he can be com-
pelled to pay it or how it can be collected
from him.

Clerk.—Can a municipal council pass a by-law
allowing 5 per cent. discounton all taxes paid in
on or before the 14th December.

Yes. See section 53, Consolidated As-
sessment Act, 1892.

_W. H.—Can municipalities in the Muskoka
district impose a tax or pedlars, license on haw-
kers, etc., there being no county formation, and
unless the townships impose a license there is none
collected ?

_Section 36 of the Act respecting muni-
cipal institutions in the districts ot Al-
goma, Muskoka, Parry Sound, Niepissing,
etc., chap. 185 of the Revised Statutes of
Ontario, 1887, provides that “Except in
the cases of townships and villages attach-
ed or belonging to a ccunty for municipal
purposes, the councils of townships and
incorporated villages in provincial judicial,
temporary judicial, and territorial districts
shall have power to pass by-laws for the
Purposes mentioned in sub-secs. 2 and 3 of
sec 495. of the Consolidated Municipal
Act,'1892.” The last mentioned section
provides for the passing of by-laws for the
purposes mentioned by our correspond-
ent.

A. R.—A. is father, B. is son, assessed as
follows :

Value Total
A. Owner lot Con. -$1,200 $1,800
B. Owner lot Con. 600

B. does not own the property, is a son living at
ome and assgssed as owner. Could A. qualify
as councillor if there was an encumbrance on the
property of $1,400?
Yes.

2.—A. is father, B. and C. are sons, assessed as
follows :
Value Total
A. Owner lot con. $900 $1,300
B. Owner lot con. 400
. Owner

B. and C. are not owners, only living at home.
There is no encumbrance on the lot, assessed at
$400, the other is encambered. Could A. qualify
as councillor on lot assessed at $4007? he is
owner.
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W.—Can a person who has been elected to the
office of councillor be legally qualified, who had,~
at the time of his election, and still has, an un-
settled account against the municipality ?

We think the person referred to, had,
at the time of his electicn, such an interest
in a contract with,or on behalf of the cor-
poration, as would disqualify him under
sec. 77, Consolidated Municipal Act, 1892.

A.—Is it the duty of the auditors appointed by
a municipality to audit the school moneys that
are placed in the treasurer’s hands as well as all
township moneys ?

We assume that the school moneys you
refer to are those mentioned in sections
122 and 124 of the Public Schools Act.
For the purpose of disbursing these
moneys, the local township treasurer acts
as sub-county treasurer, and his sureties
are liable to the county for any default in
the school grant accounts. The sub-
treasurers are required to report to the
county auditcrs on form provided by the
Education Department ; the vouchers are
sent with the report to the county audit-
ors and kept on file with the county
vouchers. We are of the opinion that 1t
is not the duty of the township auditors
to audit the school grant accounts.

j. E. H.—A municipal clerk receives a salary
with extras from voters’ list appeals, selection of
jurors, registrations, etc. Is he entitled to any
fee for acting as returning officer at municipal
elections? Is he entitled to any fee for acting as
returning officer at a special election, where a by-
law is submitted ?

We are of opinion that the clerk is en-
titled to reasonable extra fees for acting
in the capacities last mentioned.

CoUNCILLOR, PARRY SOUND.—Isa postmaster
or his assistant, by reason of holding such office,

disqualified for holding the office of reeve or
councillor in the district of Parry Sound ?

No.

ALcoMA.—In a township municipality, where
there is no county organization, is it legal to base
the municipal grant to schools on the previous
year’s time that schools were kept open ?

2. It does not seem reasonable that the council
in August, when making their estimates should
grant, say $100 to a school for the then current
year, as a school might not re-open or might be
closed after August.

3. Our council in 1892 made a grant for the
time schools were kept open in 1891, and in 1893
made a grant for the time schools were kept open
in 1892. Is that right?

4.—Is it the intention that a council shall ap-
point two auditors at their first meeting, who shall
immediately audit last year’s accounts to Decem-
ber 31st, or do they audit to any other time of
year ?

rand 2. We presume the grant re-
ferred to by our correspondent is that
provided for in sec. 109 of ‘“the Public
School Act, 1891.” If so, the grant is
based on the time the school is kept open
during the year previous to the time when
the annual levy is made in August. The
teaching year begins on the third Monday
in August, and ends on the following
3oth day of June. Seesec. 193, of the
Public School Act, 1891.
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4. A council must appoint two audit-

ors at its first meeting. The auditors
shall examine and report upon all accounts
affecting the corporation or relating to any
matter under its control for the year end-
ing December 31st, preceding their ap- .
pointment, and shall prepare an abstract
of the receipts, expenditure, assets and
liabilities, to be dealt with in the manner
mentioned in sub-section 2 of section263,
of the Consolidated Municipal Act, “Et.
Seq. The auditors shall also, if directed
by by-law of the municipality, examine
into and audit the accounts of the corpor-
ation monthly or quarterly, and may also
be required to make an audit in the event
of a change of treasurers in their munici-
pality.” )

W. T.—A lawyer was returned to our village
council this year 3 he owns no property here, only
rents a small house, worth about $600 ; he did
some business for the last council, for which he
was paid $95 00, and he was attending another
small case for which he is to receive $25.00. Is
he eligible, or can he take the declaration without
perjury? See section 73.

Our correspondent’s information is not
sufficient as to the basis of this person’s
property qualification. Is the house as-
sessed on the last revised assessment roll
at $400 or over, and what is the duration
of his tenancy ? We think, however, that
the person referred to, had, at the time of
his election, such an interest in a contract
with or on behalf of the corporation as
would disqualify him under sec. 77, Con-
solidated Municipal Act, 1892.

W. II. S.—Can a township clerk claim a pen-
sion from the township after serving say for forty
years? If so, how much, and upon what
conditions ?

Section 280, of the Consolidated Muni
cipal Act,provides that a guatuity may be
given in certain cases after 20 years’ ser-
vices. A clerk cannot claim a pension
for long service.

J. M. D.—A school section bought and built a
new school house on another lot and about half a
mile from the old school house ; converted the old
school house into a dwelling house, leased it with

the land attached to a private individual. Is the
tenant liable for taxes on the old school house ?

Yes.

J. S. F.—Can a man occupy the dual positions
of assessor and collector of taxes in a town ?

We are of opinion, from the present
reading of the statutes relating to the sub-
ject, that one and the same person
cannot hold the offices of assessor and
collector in towns. See declaration office
set forth in sec. 271 of the Consolidated
Municipal Act, 1892, and answer to “New
Subscriber,” in March number, page 86,
1893.

T. U.—Is a deed from the crown necessarily
absolute evidence as to the quantity of land liable
to assessment in a lot or part of a lot, or an island
in a lake and separated from the main land sur-

rounding the lake, the deed stating the quanity of
land, more or less?

In case an objection is taken by an assessor to
the quanity of land returned, and thus proven by a
deed, would it necessitate the survey of the land
in question, to make a valid assessment of the
land in question >—for example, R. X. is assessed
for an island, computed by the assessor (in the




