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Privilege—Mr. Mazankowski

during Question Period; he can ask two, three or four ques-
tions. It is a courtesy. He could rise, and if other Members had
risen before him and attempted to catch the eye of the
Speaker, the Speaker would not expect the Leader of the
Opposition to jump up several times; the Speaker would
immediately recognize the Leader of the Opposition. Does that
mean that the Leader of the Opposition is not equal to any
other Member? He is equal, but perhaps he is a little more
equal in the sense that those courtesies are afforded to him, as
they would be to a Member who has perhaps sat in the House
a very long time. This is in the parliamentary spirit, and I do
not think I am betraying the spirit of the House by allowing
that.

Mr. Mazankowski: You are allowing the Minister of
Transport.

Madam Speaker: Yes, there are a few criteria. The power to
select of the Speaker, of course, is absolute; that is one sure
thing. The Speaker relies on a few criteria, one being that the
Speaker tries to recognize those who rise first, naturally. That
is tout a fait normal. If several Members rise at the same
time—one, two or three on the same side—of course [ am free
to select anyone I choose to select. I wonder whether the Hon.
Member would have any objection had all the Members been
on the same side.

I will refer to what Bourinot said about recognizing Minis-
ters. Under the chapter entitled “Precedence in Debate™ it
reads:

It is usual, however, to allow priority to members of the administration who
wish to speak and to new members who have not before spoken—

That is not the case with the Hon. Member. It continues,
“and in all important debates”, and so on. I have dealt with
that problem. I am sure I have not been unfair to the Hon.
Member. Now he says, quoting Standing Order 33, that his
motion should have been put forthwith, but Standing Order 33
has to be read against something else; that is to say, when an
Hon. Member has possession of the House, he cannot be
interrupted by a motion that another Member do speak. If he
does not have possession of the floor, of course on a point of
order such a motion may be entertained.

Hon. Erik Nielsen (Yukon): Madam Speaker, the question
which has been raised is a serious one. I rise for the purpose of
seeking clarification for the future because of its importance.
First may I observe, as the Chair has quite rightly pointed out,
that the recognition of the Leader of the Opposition in the
circumstances described is a long-standing practice of the
House, because he is the Leader of Her Majesty’s Loyal
Opposition. There is no Standing Order requiring that; it is a
practice. Similarly with respect to Ministers of the Crown,
quite rightly the Chair pointed out, on the basis of the strength
of the Bourinot citation, they are given that courtesy as a
matter of practice. However, there is no Standing Order which
gives Ministers that kind of priority.

Here we are dealing with a Standing Order of the House,
created by the House as the Hon. Member for Vegreville (Mr.

Mazankowski) said, and enforced by the House. There are two
aspects to that Standing Order that have to be viewed in light
of yesterday’s events for which clarification is required. The
Hon. Member for Vegreville is not only on the record as
having been recognized but clearly on the record as having
moved his full motion. That relates to Standing Order 33,
which I suggest to the Chair has to be taken in two parts. The
first part reads:

When two or more Members rise to speak, the Speaker calls upon the Member
who first rose in his or her place—

At that point there is a semicolon in the Standing Order.
The second part of the Standing Order reads:

—but a motion may be made that any Member who has risen “be now heard™,
or “do now speak”, which motion shall be forthwith put without debate.

It is the second part of that Standing Order on which I seek
clarification. That was the situation yesterday. The Hon.
Member for Vegreville rose and was recognized, and he put his
motion on the basis of the second half of that Standing Order.
Without reflecting at all upon the discretion of the Chair
which the Chair exercised yesterday in recognizing the Minis-
ter of Transport (Mr. Axworthy), quite properly, the Chair
went on then to recognize the Hon. Member for Vegreville,
again quite properly; but it was at that point the motion was
made. The provisions of Standing Order 33 after the semicolon
require the Chair to put the question forthwith on that motion.

There need not be any number of Members rising at all
because that applies to the first half of the Standing Order. If
I wish to rise in my place, even if no other Member stands, my
interpretations of the last half of that Standng Order would
permit me to advance a motion that the Hon. Member for
Joliette (Mr. LaSalle) or any other Member be now heard or
now speak. If I make such a motion without any Member
standing, I think that the question has to be put to the House.
A fortiori, even stronger, if one Member rises, I can put the
second half of that Standing Order to the House by moving
that kind of motion. If more than one Member rises, we shift
to the first half of that Standing Order. In either event, in any
circumstance that I have described, such a motion would be in
order. That is the area that we are dealing with.
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The Chair might want to think about that before giving me
the clarification for guiding our future practices in this House
because it has been important in the past and will become
increasingly important in the future.

I have one last point before I resume my seat with regard to
the proceedings of yesterday. The Hon. Member for Portage-
Marquette (Mr. Mayer) indicated to me that he was going to
raise the matter. Again, without any intention whatsoever of
reflecting on the exercise of any discretion by the Chair
yesterday or any ruling made by the Chair today or yesterday,
the Hon. Member for Portage-Marquette, like myself, looks at
that Standing Order and sees the final wording that the
question shall be put when the motion has been moved by a
Member forthwith without debate. Those are the words. Any-



