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Appointment of Assessors and Assessment in Unorgan-
ized Distriots—Suit for Taxes.

218. - F. B.—1. Our council have this year
appointed three assessors in order to have all
properties assessed to their real value as near
as possible, and thereby have this yea:’s assess-
ment do for the next two years. Now by
referring to the answer to the question 125 of
the March No. of THE MunicipAL WORLD, it
seems that the council wonuld not have auy
legal authority to do so, and again by referring
to the R. 8. 0., 1897, chap. 225, section 42, In
uuorganized districts such as Nipissing, Algoma,
etc., it would seem that the council can take
the assessment of the previous year, providing
that it will not be more than three years
before a new assessment is taken. Please give
your opinion on the matter.

2. There are young men in this municipality
who are located for and hold land, but make
no improvements whatever, and are assessed
and have been assessed for a number of years,
but have never paid any taxes, there being
nothing on the land for the collector to sell.
Would not the eollector have a right to collect
those vaxes in the way of an ordinary debt and
garnish those young men’s wages for their
mxe.? . 2 . . . .

Your municipality being situated in the
unorganized district of Nipiss ng, is acting
within its statutory authority in appoint-
ing the three assessors. See section 40
of chapter 225, R. S. O., 1897, and the
assessment made by them can stand as
the assessment for the next two years—
subject to revision, as p ovided in the
Act, in t' e case of the first assessment—
provided the council pass the necessary
by-law, annuully adop ing it as such, and
the period of three ye:rs from the
date upon which the last assessment roll
was finally revised, bas not elapsed.
Question number 125 related to muni-
cipalities in organized territory.

2. The interest o these parties in the
lands located can be sold in the rcgulir
way to realize the amount of the arrears
of taxes. See seci n 188 of the As-ess-
mert Act, subject to the provisions of
section 185 and following sections of the
act. The taxes must be reaiized out of
the land, if possible, and if any balance,
then remains, a civil action m.y be
brought for the recovery of the balance
but not until all the special rémedies are
exhausted. See section 142. The col-
lector, however, has no authority to brirg
such an action. It must be brought in
the name of the municipality.

Concrete in Piers for Iron Bridges.

9219.— SusscriBer.—1. In building piers for
iron bridges of 100 foot span or over, what kind
of concrete wouid you recommend, concrete or
what is termed rubble ?

9. What size should the stone be for making
concrete, that is the diameter of ring it should
pass through ? y

3. Do you believe that so called rubble will
take the bind as well as the small broken
angular stone and hold together as well ?

1. A pier of rubble concrete, if properly
made, should be very satisfactory for high-
way bridges of 100 feet span and over.
Rubble concrete is used in railway
brid_es, in which strain and vibration 1s
severe. This class of work is descgjbed
in sections 4 and 5 of an article entitled
“A C.ment Arch Concrete Culvert,” in
the April npumber of the MUNICIPAL
WorLp. Rubble concrete should not be

confused with rubble-masonry, the latter
term being applicable to a very inferior
class of masonry for this work. Rubble
concrete should be built carefully, should
be thoroughly bonded with fine concrete,
and the fine concrete should form a
casing of at least six inches in thickness
surrounding and properly uniting with the
rubble. Fine concrete alone would per-
haps demand less skill in securing
substantial work, but rubble concrete
built as described, will reduce the cost.
Care must be taken that the large stones
are not decayed from exposure, and that
they are not coated with mould or other
foreign material.

2. For fine concrete, the stone should
be crushed so as to pass through a ring
two inches in diameter. In rubble con-
crete the stones should weigh twenty
pounds and upwards.

3. Rubble concrete, properly built, but
not rubble masonry, should give as satis-
factory results as a structure composed
wholly of fine concrete.

Assessment of Personalty—Tax Sales—Negligent Col-
lector—Powers of Reeve.

220.—W. G. H.—We have a ratepayer who
carries on farming, and is a contractor with the
lumbermen, and also has and travels a thresh-
ing wmachine and has a number of horses
additional to the work of his farm, and hay
press which he travels through the munici-
pality and uses under thnse contracts.

1. Are those exempt from taxes. or should
they be assessed under valuation or part and if
so, what part. By your answering us this
will settle a dispute ?

2. We have a number of lots belonging to the
municipality. Should they be assessed as non-
resident and brought to the land sale?

3. What can we do with lands that have
been assessed as resident and can not get the
taxes, nor have not for some years?

4. Our collector has not all the rates in.
Can we take the roll and put arrears on the
next year’s roll, or what will we do ?

5. The reeve orders a snow drift to be opened
so as to allow the mail stage to get through
and causes him to be paid by the treasurer.
Has the reeve this power? What legal power
has he or any member on any block on road ?

1. We are of opinion that the articles
mentioned, except the horses,do not come
within the exemption mentioned in sub-
section 16 of section 7 of the Assessment
Act, and section 1 of the Assessment
Amendment Act, 1899,and therefore liable
to assessment subject to the provisions
of subsection 23 and 24 of the Assess-
ment Act.

2. These lots being the property of the
municipality, are exempt from assessment
and taxation. See subsection 7 of section
7 of the Assessment Act. The munici-
pality must sell such lands within seven
years from the time when they were
acquired. See sub-section 3 of section
148 of the Assessment Act.

3. If these taxes have been due for and
in the third year, or for more than three
years preceding the current year, they
should be offered for sale for the taxes in
arrear, pursuant to the provisions of sec-
tion 173 and following sections of the
Assessment Act.

4. Sectiofi' 145 of the Assessment Act
provides that “In case the collector fails

or omits to collect the taxes or any por-
tion thereof by the day appointed, the
council may, by resolution, authorize the
collector, or some other person in his
stead, to continue the levy and collection
of the unpaid taxes, etc. In case the
taxes cannot be collected by reason of
absence of property to distrain, the lands
should be returned by the collector or
person appointed by the council to collect
in his stead, to the treasurer on his “no
property” list, to be forwarded by the
latter to the county treasurer. When these
taxes shall have been due for and in the
third year, or for more than three years
preceding the year then current, the land -
should be advertised and offered for sale to
realize the amount of the arrears of taxes.
In this connection it must be borne in
mind that once the roll is returned the
council cannot authorize amy person
under section 145 to continue the collec-
tion of taxes.

5. The reeve had the power to order
the opening of the road for the purpose
mentioned, but the payment of the cost
of so doing should have been directed by
resolution of the council in the usual way.
Generally speaking, the reeve,or a member
of the council, or a pathmaster may, in a
case of emergency and where the cost is
small remove obstacles on the highway
obstructing travel, or occasioning danger
and the cost of so doing should be paid
by the council. Where the work is likely.
to be expensive, a special meeting of the
council should be at once convened to
consider the matter.

Finality of Assessment Roll.

991.—J. F.—1. A ratepayer was assessed
for residence and shop, separate properties.
Sometime after the assessor made assessment,
he discoverd that ratepayer had a dog. Before
1eturning roll he assessed dog. but it was not
entered on assessor’s bill held by ratepayer.
For that reason he refuses to pay dog-tax. If
collector collected dog-tax, would ratepayer
have cause for action against municipality ?

2. Ratepayer denies receiving assessor’s bill
for shop and refuses to pay taxes thereon..
Assessor claims he presented ratepayer with
assessor’s bill, can we collect tax on shop ?

1. No. Section 72 of the Assessment
Act provides, that “The roll, as finally
passed by the court, and certified by the
clerk as passed, shall be, except in so far
as the same may be further amended on
appeal to the judge of the county ccurt,
be valid, and bind all parties concerned,
notwithstanding any defect or error com-
mitted in or with regard to such roll, or
any defect, err r or mistatement in the
notice vequired by section 51 of the act, o7
the ommission o deliver or transmit such
notice.”

2. Yes. See the section above quoted.

Seizure Outside of County.

9992 —CrLERK.—A is assessed for land in thi8
township, but lives across the boundary line 12
another township and county. He has n0
buildings or stock on the land he owns in this
township. Can the tax collector go across the
boundary line into another township and county
and &eize property held by A there, for the
taxes due this township on the warrant. issue¢-
by this township? j I



