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better design than the one he had prepar-
ed. Again, on January 20, he wrote me
another letter, which may be called a sup-
plementary report, in which he again stated
his objections and expressed a view strong-
ly opposed to the report of the majority,
and in favour of his own design, and giv-
ing many reasons. Among other things, he
took the position which I think, it is fair
to him to state: that it was no part of the
duty of the board to recommend definite-
ly to the minister what tenders the minis-
ter should accept; that their duty was per-
formed when they laid their reports be-
fore the minister, and it was the duty of
the minister to act. These are the letters:

Montreal, December 10, 1910.

Sir,—In reply to your letter of November:

29, 1910, enclosing communication of my col-
leagues addressed to you and dated November
3, 1910, I beg to submit the following re-
marks: .

_ The boarq derives its powers from the order
in council dated August 17, 1908, in which. it
is said:

‘ They shall prepare a new design, together
with a specification, working drawings, es-
timate of cost and all such things in that
connection necessary as preliminary to pro-
ceeding with the work, and submit the same
to the Department of Railways and Canals
for its action thereon.’

Owing to different views held by the mem-
bers of the board, an agreement was arrived
at in November and December 1909 that ten-
ders would be received on the board’s plans
and also on plans made by contractors, ac-
cording to the specifications of the board.

In accordance with said agreement an ad-
vertisement dated Ottawa, November 24, 1909
was put in the papers by the department,
stating that

‘The contractor is invited to submit alter-
native designs which must conform to the
conditions laid down in the general specifica-
tion.”

Preliminary specifications were issued, dated
January 1, 1910, in which we find.’

< Paragraph 6. Tenders. Tenders will be
received on plans prepared by the board, but
contractors are invited to submit plans of
their own, made according to this and later
specifications.”

Complete specifications were also
dated June 1, 1910, in which we find.”

Paragraph 4. Contractors will be allowed to
submit tenders on plans of their own or on
modifications of the board’s plans, but all
tonders shall be subject to these specifica-
tions.”

Finally an adventisement dated June 7,
1910 was put in the papers by the department
which states that:

(a) ‘tenders will not be considered, unless
made strictly in accordance with the printed
forms.”

The printed forms (contractor’s plans)
state that the plans must be in accordance
with the specifications exhibited and a foot-
note states that the specifications referred
to above are those entitled ¢ specifications for
sumerstructure’ dated Montreal. June 1, 1910.

(b) that the deposit will be forfeited.

issued

‘If the party tendering declines entering
into contract for the work at the rates stated
in the offer submitted and in accordance with
the terms stated in the form of contract ac-
companying the specifications.’

In connection with the above, see form of
contract, page 47: .

¢ Which said specifications and supple-
mentary specifications, plans and drawings
are hereby declared to be part of this con-
tract.”

On October 26, 1910, a report was sent you
signed by all the members of the board, in
which you were advised:

(a) that four tenders on plan No. V of the
board were acceptable.

(b) that tenders on plans ‘A’ B’ and o ik
of the St. Lawrence Bridge Company would
be acceptable € providing that plans, details
and materials were made in accordance with
the specifications of the board, including
modifications allowed to other bidders.’

The last paragraph means evidently that
the plans, details and materials were not,
at the date, made in accordance with the
specifications of the board and did not come
within the requirements of the department as
advertised by public notice.

The only tenders, therefore, acceptable to
the whole board and conforming to the re-
quirements of the board and department,
were the four tenders on plan No. V of the
board.

On November 1, you wrote me asking that
the board recommend which of the tenders
mentioned in the report should be accept-

ed.

At a meeting of the board held November
2. T submitted your letter.to my colleagues.
At this meeting the St. Lawrence Bridge Com-
pany’s officials were present and submitted a
special specification for compression mem-
bers, which was entirely different from the
specifications of the board and which, if ac-
cepted, as will be shown later on, would re-
sult in the construction of a bridge much
weaker than proposed by the board. Later in
the day my colleagues advised me that they
had made up their minds to recommend the
acceptance of the tender of the St. Lawrence
Bridge Company on its own design and that,
consequently, < they would either send a
majority report to the minister, or ask that
two engineers be added to the board as pro-
vided for by the order in council. I suggested
that the first course proposed by them be
followed.

This recommendation was forwarded to you
b my colleagues in a letter dated Novem-
ber 3, 1910.

On November 12, T answered your letter of
November 1, informing you that I had noth-
ing to add to the unanimous report of October
26, 1910. My reason for doing so was that I
have never understood, from the time I joined
the board, that the clause of the order in
council quoted above, allows us to recommend
the acceptance of any particular tender. T
have always understood that this clause in
the order in council leaves the choice of the
tender to be accepted, to the department, and
that the duties of the board are only those
of a technical adviser.

Conditions, other than technical, may affect
the choice, such as financial status, honest per-



