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COMMONS DEBATES

March 24, 1976

Disposition of Supply Motions
these rules were devised and you will know it was clearly
indicated at that time, and this was followed for a period in
this House, that an hon. member can oppose an item in
order to allow for the expression of an opinion by the
House either in respect of the reduction of the item to $1,
or to a specific amount, or in opposition to it entirely.

Then there was a change, notwithstanding protests from
this side of the House. Former Speaker Lamoureux decided
that somehow a procedure could be followed whereby
automatically out of thin air there appeared a motion
under the name of the minister of the department with
which the item is concerned to restore the total amount.

This caused a great deal of difficulty in the House
because in many instances when there are main estimates
the House is being asked to vote on an omnibus item when
there is no procedure whereby the House can be asked to
express its opinion on the item that is posted.

These rules were put in for a particular purpose, namely,
to allow an individual member of the House to get an
expression of the House on an item in the estimates. This is
now totally impossible.

First of all, I say it is irregular for this motion appearing
in the name of the President of the Treasury Board (Mr.
Chrétien) to appear on the order paper. I find no authority
whatsoever for it in the rules. Secondly, I find no authority
whatsoever, whether it is Standing Order 58(9), (10) or
(11) which governs the procedure as to how the item shall
be disposed of, and appropriation bills shall be considered,
namely, the motion on behalf of the President of the
Treasury Board to restore the item.

® (1750)

Mr. Speaker: I hesitate to interrupt the hon. member, but
I think we should be clear about the terms we are using. I
will permit the hon. member to carry on in a moment. The
motion to which he is referring in the name of the Presi-
dent of the Treasury Board is not a motion to restore an
item. That would presuppose that the House had made a
disposition to reduce it.

The motion in the name of the President of Treasury
Board is a motion for concurrence in the item, and it is
there because there is a blanket motion in the name of the
President of Treasury Board for concurrence in all of the
items in the supplementary estimates. They are not listed
individually, because it is not felt necessary in the practice
followed by the House over many years to list the items
individually unless there is a notice of opposition. There-
fore, in the face of a notice of opposition, in order to
accommodate that vote, the motion is separated by prac-
tice—and by no other reason—in order to see to it that the
notice of opposition by the hon. member is on the order
paper together with a specific aspect of the general notice
for concurrence. But it is not a motion to restore the item;
it is a motion for concurrence.

If there were notices of opposition on every item con-
tained in the supplementary estimates, presumably the
House, for the purpose of recording that, would have to
separate the general, blanket, omnibus motion for concur-
rence by the President of the Treasury Board into each
item so that it would face opposite an item of objection.
But it is not a motion to restore the item. A motion to
restore the item could presumably only be made after the

[Mr. Lambert (Edmonton West).]

House had addressed itself to a notice of objection and had
accepted it in some way.

Mr. Lambert (Edmonton West): By your own words,
Mr. Speaker, you have drawn my attention to what is
contained in 58(4). It provides that 48 hours’ written notice
shall be given to motions to concur in a supplementary
estimate. Where was the compliance of the 48 hours’
requirement with regard to this particular item? There was
no 48 hours’ notice. There was undoubtedly a general 48
hours’ notice for the motion which appears on the order
paper to concur in Supplementary Estimates B. That I am
not disputing. That item I am not disputing.

But I do find it singular, and I do object, that any hon.
member on either side of the House who wishes to post a
single item within the 24 hours is confined to the 24-hour
rule, comes to the deadline, and finds that there suddenly
appears on the order paper a counter-motion and, particu-
larly, that the counter-motion takes precedence in being
put. The net result is that there is no vote, there is no
opportunity for opinions to be expressed by the House on
the particular motion of an hon. member who has complied
with the rules. That is the frustration, and that is where I
suggest that in the past the Chair has misdirected itself.

I am not suggesting that ultimately, if a vote on the
motion of the hon. member for Halton-Wentworth is not
carried by the House, the general motion therefore takes
precedence. I am not questioning the general motion which
I shall accept was filed within 48 hours to concur in
Supplementary Estimates B, the same way that yesterday
there was filed a notice to concur in interim supply. But
nothing has been done with regard to this particular item
appearing as 10(b) with regard to the Administrator of the
Anti-Inflation Board.

How else is the House to proceed but to follow the
procedure which I insist is the right one? It is my conten-
tion that the motion which should be put is that which
stands in the name of the hon. member for
Halton-Wentworth.

Some hon. Members: Hear, hear!

Mr. Lambert (Edmonton West): The other motion, I
suggest with respect, is both irregular and not according to
the rules. What happened to the 48 hours’ notice? It was
not on the order paper; it has not complied with the
48-hour requirement, and on the side of the government
there has to be compliance. There cannot just be a general
motion put down which can then be translated somehow
by the Chair into a particularized item on the order paper.

Mr. Speaker: If the hon. member for Edmonton West
will permit me, in accordance with the rules the hon.
member for Halton-Wentworth has filed a notice of objec-
tion; it is not a motion. There is no question to which the
House can address itself. There is, in fact, a notice of
objection which, in accordance with the rules, notified the
House that the hon. member insists on a separate vote on
the particular item.

There must be a question to which the House can
address itself, and the notice of objection by the hon.
member is not a question. Therefore the House has nothing
to which it can address itself. It is therefore necessary that



