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Question Drawer.
Subscribers are entitled to answers to all Questions submit­
ted, if they pertain to Municipal Matters. It is particularly 
requested that all facts and circumstances of each case sub­
mitted for an opinion should be stated as clearly and expli­
citly as possible. Unless this request is complied with it is 
impossible to give adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, 
should be received at office of publication on or before 
the 20th of the month.

Communications requiring 
immediate atten ion will be 
answered free by post, on 
receipt of a stamp addressed 
envelope. All Questions 
answered will be published 
unless $1 is enclosed with 
request for private reply.

Township Council Can Make Grant to High School—
By-Law Need Not Be Submitted to Electors— 

Township Has Eight to Land Purchased 
for Eoad.

479-—Subscriber.—Our township munici­
pality is not in any high scho 1 district. The 
high school board of a high school located in a 
corporate village in our township recently 
waited on the council and requested it to make 
them a grant of $500, to be applied by them 
towards defraying the general expenses of 
maintaining and conducting the school.

1. Would it be legal for the township council 
to make the above grant ?

2. Is there any authority enabling the town­
ship council to legally submit a by-law to the 
ratepayers of the township asking their consent 
to the making by the council of such grant to 
the above mentioned high school board in each 
year in the future ?

3. In or about the year 1878 the council of 
our township purchased land from the owners 
of adjoining farms for the purpose of establish­
ing a blind line, a width of one and one-half 
rods off each lot. No conveyances were made 
by the owners of the land sold to the munici­
pality, but each owner from whom lands were 
purchased was paid in full the price agreed on 
for his lands. The greater part of this blind 
line has been opened, graded, gravelled aud 
put in a condition for travel, and statute labor 
has been continuously performed upon it. 
About three years ago A purchased the farm of 
one"of the owners who had so sold a p rtion of 

his land to the municipality, receiving a con­
veyance from his vendor which did not except 
from the land sold the portion previously dis­
posed of to the municipality for road purposes. 
At the time of A’s purchase a fence was erected 
along the limit of the purchased road, one and 
one-half rods in upon the land he bought and 
had been so erected for a number of years. 
The land bought for road purposes off this farm 
had been chopped and prepared for grading 
sometime previous to the date of A’s purchase. 
A now claims that the township has no right 
to the portion of land sold off his farm for road 
purposes, and last November moved his fence 
out one and one-half rods to the original line. 
Who is the legal owner of the land claimed by 
the municipality fof road purposes, A or the 
township ?

4. If you answer that the township is the 
owner what proceedings should they take to 
compel A to move back his fence and establish 
their title to the land ?

1. Subsection 4 of section 587 of the 
Municipal Act empowers the councils of 
counties, towns and villages to pass 
by-laws for making grants in aid of any 
high school or collegiate institute, or to 
build, preserve, enlarge or improve any 
high school or collegiate institute in any 
adjacent or other municipality.

2. No, and it would be improper to 
do so.

.3. We are of the opinion that there was 
a dedication in effect of the lands referred 
to for the purpose of a road, and that, 
under the circumstances, the municipality 
is entitled to the lands as against A. If

the land which A claims was subject to 
a mortgage at the time of the ; mchase by 
the munu ipality, the rights of the mort­
gagee are not affected unless he was a 
party to the transaction

4. An action may be brought to compel 
A to remove the fence.

Oolleotion of Cost of Laying Granolithic Walk.
480-—J ]H. M —Our council has put down on 

one side only of one of our streets, a granolithic 
walk, assessing property owners who own pro­
perty on one side of this street (as the same 
sidewalk is un), other side being church 
property and vacant lots, 40 per cent of the 
cost of same. Passing a by-law during the 
progress of the work, or at least after work was 
commenced, such by-law being carried by votes 
of all members of the council with no opposi­
tion. This was done without a petition of said 
interested property owners. In fact they 
objected to having it done—except one or two 
of the owners. Before making up the collector’s 
rod the reeve advised me to base the cost at 
one dollar per square yard and, supplying me 
with the measurements of the different respec­
tive lots, we made up the square yards for each 
individual, adding the amount to the other 
taxes in each case in the roll and making out a 
statement of the measurements and appending 
to roll on a separate sheet. What I want to 
know is this :

Can the collector collect these amounts in 
the regular course, or would it be better to sue 
(as I believe the parties refuse to pay), or is 
the by-law illegal because of not being petition­
ed for by a sufficient number of the interested 
property owners on such street, or passed after 
commencing work ?

We do not think the procedure 
adopted by the council in this ca-e was 
legal. The council might, by an affirma­
tive vote of three-fourths of the members, 
have passed a by-law under section 678 of 
the Municipal Act to construct a grano­
lithic sidewalk upon the street in question 
if it isa leading or principal business street, 
and to raise, by way of a loan on the 
credit of the debentures of the municipal­
ity, forty per ct nt. of the cost of the con­
struction in addition to the part of the 
cost to be provided by the municipality, 
and to assess the remainder of the cost 
falling on the property benefited in the 
manner provided in the Municipal Act 
as to assessments for local improvements 
in oih r cases. Subsection 2 of section 678 
provides the manner of raising by assess­
ment the remainder of the cost, that is the 
sixty per cent. Section 665 declares that 
the special rate to be assessed and levied 
shall be an annual rate according to the 
frontage thereof upon the real property 
immediately benefited by the work or 
improvement and the property owners 
are entitled to the right of appeal from the

assessment, as provided by clause (a) of 
subsection 1 of section 664 of the Act. 
The by-law should therefore provide for 
holding a court of revision. We do not 
understand where the reeve found any 
authority for charging a pr perty owner 
one do'lar per squa’e yard. The frontage 
should be ascertained and the sixty per 
cent, of the cost of the work falling upon 
the property owners should then be levied 
according to each man’s fiontage. Then, 
as to the method of enforcing p yment of 
the assessments, we think they must be 
collected in the same manner as other 
taxes and that is by a demand for them in 
the usual way, and, if there is no distress 
out of which they can be made, the land 
may be resorted to. Thty cannot be 
recovered by action until the special 
remedies for making them either out of 
the owner’s chattels c r his lands are 
exhausted.

Sale by Municipality of Lot Purchased at Tax Sale-
481- W. E. W.—At a tax sale some years 

ago our council bought in a village lot which 
did not realize the amount of arrears of taxes 
standing against it. Through some error this 
lot has been omitted from the list of lands 
liable to be sold for taxes. Can the council 
make a private sale of this lot or must it be 
advertised in the usual way ?

A'Suming that your council purchased 
this village lot under the authority of 
subsection 3 of section 184 of ihe Assess­
ment Ac t, and in accordance with its pro­
visions, it has the right to sell the lot by 
private sale at any time within seven years 
from the date of the purchase. It would 
not be a proper proceeding to include it 
in the list of lands liable to be sold for 
taxes or to advertise it for sale in the usual 
way.

Duties of Auditor.
482-—W. Y. X.—1. Should auditors report 

ever) thing in writing, for instance, an error of 
eighteen cents in the collector’s roll, paying 
interest without any motion or by law from 
council, etc. ?

2 In printing copies of the report for circu­
lation is it necessary to give all small errors 
such as mentioned in question 1 ?

1. Yes. Everything that affects the 
accounts of the corporation. Subsection 
1 of section 304 of the Municipal Act 
r quires the auditors to “examine and 
report upon all accout ts affecting the 
corporation, or telating to any matter 
under its control or within its jurisdiction, 
etc.” Auditors cannot be too exact in per­
forming the duties required of them by 
law, and no matter affecting the accounts 
of the corporation can be so minute as to 
be unworthy of their attentii n.

2. Yes. The copies printed and pro- 
mul ated, as required by the Municipal 
Act, should be exact copies of the 
abstract Rnd report filed with the clerk by 
the auditors. (See section 306 of the Act).

15th December Statement.
483.—1). L.—Would you give us the proper 

legal heading and certificate which should be 
attached to the township treasurer’s financial 
statement which has to be issued to the electors


