
Question of Privilege
This, Mr. Speaker, is the first official intima-

tion I have had that it is the intention of
counsel to request that I appear before the
:ommission. I do not wait for the issuance of
an official subpoena because I do not wish to
appear in the least reluctant to assist the
commission in any way I can. But I do believe
that the receipt of this letter, coming as it
does from the official commission counsel, is
sufficient upon which to base the privilege
which I place now before the house.

I draw to Your Honour's attention a rule
which I do not intend to more than refer to in
passing, namely standing order 5. Further,
in Beauchesne is found reference to the law
of parliament which, as I see it, stipulates that
no member is at liberty to give evidence else-
where in relation to any debates or proceed-
ings in parliament except by leave of the
house of which be is a member.

Some hon. Members: Agreed.

Mr. Nielsen: I have no doubt, sir, that all
members would willingly grant that con-
sent. That will be developed, but I think
the matter goes deeper than that. I believe
the government must consider the introduc-
tion of a formal motion in order to give me
that authorization to appear and discuss mat-
ters which have been raised in this house.

In respect of that statement of my under-
standing of the law of parliament, sir, I should
like Your Honour to refer to the report of
the United Kingdom select committee quoted
in Beauchesne's fourth edition at pages 417
and 423. I should also like to refer Your
Honour to May's fifteenth edition at page 121
and the case therein cited. I believe this rul-
ing also applies to officers of the house, and
in that connection it is my understanding
that one of the officers of the house, the pres-
ent Clerk, has had an experience in that
regard.

May's fifteenth edition at page 121 sets out
the following:

Members of both houses are, by the law and
custom of parliament, exempted from attendance
as witnesses during the session of parliament, and
from service as jurors at all times by the Juries
Act. 1870 (see p. 77).

But, according to present usage, the service of
a subpoena on a member during the session of
parliament, unless effected within the precincts of
the bouse, sedente domo (see p. 77) would not.
as a general rule, be regarded as a breach of
privilege.

The reference in Beauchesne to which I
referred Your Honour includes the following
statement at page 423, in paragraph 11:

By the law of parliament "no member is at lib-
erty to give evidence elsewhere in relation to any
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debates or proceedings in parliament, except by the
leave of the house of which he is a member":
and no clerk or officer of the house or shorthand
writer employed to take minutes of evidence be-
fore the bouse or any committee thereof may give
evidence elsewhere in respect of any proceedings
or examination had at the bar or before any com-
mittee of the house without the special leave of
the house.

It is to that reference that I draw Your
Honour's attention.

The Dorion commission, or one of its offi-
cers by the authority of the commission, sir,
has already directed members of the house
to appear and testify before it. Two members
of the house have in fact appeared before the
commission and have testified. I may be in-
correct in stating this, sir, but I believe that
neither the permission of Your Honour nor
any special leave of the house in accordance
with the rules was granted to either of those
members who did in fact appear before the
commission. One of them is a minister of
the crown. The directions or requests to the
members of the bouse to appear before the
commission were not and have not been com-
municated, to my knowledge, to Your Honour.
While the rules may have been overlooked
in that regard, I believe that is still a breach
of what I believe to be parliamentary law.
The members who appeared and testified did
so without first having obtained the consent
of the house so to do, which is also contrary
to parliamentary law.

I understand also, sir, that the list of wit-
nesses which has been published in the press
is an indication of an intention to again call
one minister of the crown and the Minister
of Justice before the inquiry. I believe in
reply to a question put by the right hon.
Leader of the Opposition the Prime Minister
indicated that be too would be willing to
appear before the inquiry if a subpoena were
issued to him.

I believe, sir, that the question I raised is
one which should be given serious considera-
tion by the house. It is my understanding
after reading the precedents that a substan-
tive motion should be introduced granting
special leave to any member of the house
to attend this or any other judicial proceeding
while parliament is in session.

I raise the matter now, at the first indication
I have had from the commission that it is
intended to request that I testify before it.
The week end is coming up. The Prime Min-
ister and his government will have an op-
portunity to consider the question of privilege
involved, and it would be my suggestion to
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