QUESTION DRAWER

SusscriBeRs only are entitled to opinions through the
paper on all questions subimtted if they pertain to munici-
pal matters. Write each question cn a separate papec on
one side only. When submitting questions state as briefly
asfgossible all the facts, as many received co not contain
sufficient information to enable us to give a satisfattory
answer-—ED,

T. E. C.—Can a ratepayer be compelled to do
his statute labor within the time appointed by
law, during the year notified to do the same ?

It your township is an incorporated one
the only remedy would be to return the
ratepayer as a defaulter, pursuant to the
provisions of sec. 101, Consolidated Assess-
ment Act, 1892. If uncorporated our cor-
respondent will find the remedy against
him, laid down in sec. 118 of the said act.

E. G. W.—A municipality issues debentures
for $354.00 to be paid in five equal annual instal-
ments, amounting to $70.80. Yould that be
legal according to sec. 414, Consolidated Muni-
cipal Act, 1892 ; seeing that the payments do
not amount to $100.00 each ?

If the amount of each debenture issued
is less than $100, and the council had not
received special authority so to do, when
they issued them, they are void.

R E. H.—1. Are farmer’s sons liable to
perform statute labor ?

2. Who are liable for statute labor other
than those assessed for property ?

1. Yes, if assessed, rated, and entered
as such on the assessment roll, see sub,
sec. 1, of sec. 97, Consolidated Assess-
ment Act, 1892. They are not so liable,
is assessed and entered on the roll, as pro-
vided in sub-sec. 2 of sec. 2 of the Fran-
chise Assessment Act, 1889, or if they
come within the provisions of sub-sec. 2

of said sec. 97 of the Consolidated Assess-
ment Act, 1892.

2. Every person between the ages of
21 and 6o, in a township not mentioned
as exempted in sec. 87 of said act, or in
section 6, of chap. 188, R. 8 0., 1887,

shall be liable to perform one day’s statute
labor yearly.

J. H. M.—Can the instruments, switches and
other apparatus of Telephone Companies be
assessed, or are they liable for assessment to an

amount ? Also same concerning Telegraph Com-
panies are they liable ?

We see no reason why the articles men-
tioned by our correspondennt should not
be assessed in the same way as other per-
sonal and real estate.

TowxsHip CLERK.—1. A union public school
section, the ratepayers being all Roman
Catholics, two years ago formed themselves into
a separate school section, making use of the
public school house. A Protestant purchases a
lot in s(z;.id slection.d The councils are not

etitioned to alter said section as pe

l2)25, section 86, R. S. O. ek ey
school by-law is still in force, and sub-section 9
of said section 86, states that no by-law shall
take effect before the 25th day of December.
Q. Where does his taxes for this year go or
will he be exempt from school tax altogether ?
and where all parties concerned are agreed is it
necessary to appoint arbitrators as per sub-
section 1 of said section 86 ?

.2. A farmer assessed for $3,000 has a #on who
hires out for six or seven months each year but

makes his father’s house his home. Has he a
vote as a farmer’s son ?

3. Can a council by by-law exempt all parties
not assessed from performing statute labor and

» 80 the original public -

make those not assessed perform it ?
chapter 48, section 92.)

4. Can a council, by passing a by-law,
compel parties through whose lands a river runs
to clear it of brush, ete. ? If not, can the coun-
cil enter on their lands for that purpose? and if
a municipality clear a river can they compel the
municipality below them to prevent parties
from dumping in logs in the winter which
freezes and forms a dam ?

1. Assuming that the union school
section was properly formed into a union
separate school section under the Separ-
ate School Act, we think the taxes re-
ferred to are properly payable to the
Separate School Board for the purposes of
the union public school. The arbitrators
will have to be appointed in any event.
See section 89 of the Public School Act,
1891, and following sections.

2. If the son, when hired out for the
term mentioned, resides wholly, eats and
sleeps with his employer, paying, probably,
only an occasional visit to his father’s
residence, he is not entitled to a vote as a
farmer’s son; but if the son eats and
sleeps, or eats or sleeps, and can be con-
sidered a resident on his father’s farm
during the time he is hired out, he is
entitled to such a vote.

3. The section referred to by our
correspondent gives to the council o
every township the power to pass by-laws
to reduce the amount of statute labor to be
performed by the ratepayers or others
within the township, or to entirely abolish
such statute labor and the performance
thereof by @/ persons within said town-
ship. There is no authority given the
council of a township to assess one class
of persons therein for statute labor and
exempt another.

4. We know of no authority to a coun-
cil to pass such a by-law ; not it objection
is made thereto. If a dam is formed by
the dumping of logs, and damages occas-
iored injuring proprietors thereby, the
question of damages is one between the
the parties dumping the logs and the
persons injured.

TeNANT —If a non- resident residing on the
opposite side of the town line, and renting
ninety acres of land in adjoining township for a
period of five years, pays taxes and performs
statute labor, is he entitled to vote for munici-
pal purposes as owner under sub-sec. 5, of sec.
79, Municipal Act, 1892 7

We do not think the non resident ten-
ant is entitled to a municipal vote in the
township in which the rented ninety acres
lies, notwithstanding the provisions of the
latter part of the sub-sec. referred to.

F. N. M.—1. Road allowance impassible ;
deviation by consent of parties concerned grant-
ed through lot A. ; statute labor performed but
road not established ; present occupier threatens
to close the same unless paid what the council
consider an exhorbitant piice; has transpired
that he cannot give a legal title to the road.

What steps should be taken in the event of the
said occupier closing the road ?

2. Is a township in the Free Grants Districts
entitled to timber dues on road allowances cut
prior to organization ?

1. WEe" think the council should - at
once take the proceedings laid down in
the Municipal Act to close and sell the
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original road allowance and open up,
acquire a title to, and establish the road’
used. This would remove all question as.
to whether the performance of statute
labor and expenditure of public moneys
on the road used was a sufficient dedica-
tion of the same- to the public as a high-
way, with the consent of the parties. We
do not think the present occupier has the
right to close up or place obstructions on
the road used, as in any event he does not
appear to be the owner of the soil, and as
against the municipality would be a tres-
passer.

1. No. The provisions of sec. 6 of
chap. 28, R. S. O., 1887, as to payment
of a percentage of timber dues, seem to
apply to townships organized as muni-
cipalities or. to county townships and
relate to timber or saw-logs cut within the
township or united townships under the
authority of a license, during the existence
of a by-law passed by the council of such
township or united townships for prcserv-
ing or s2lling the timber or trees on the
government road allowances within such
township or united townships and included
in any license.

TownsHIp CLERK.—We have a settler living
in this township that has never paid any rates
here. He had a broken hand last fall; he
stayed at home until the doctor refused to go to
his place any more to dress his hand. Havins
no doctor in this township the council grante
him $10 to pay his board at the nearest village
while getting doctors attendance ; the doctor
then sent him to the hospital. Is this munici-
pality responsible for any of his doetor’s bills or
hospital attendance ?

The payments made by the Council
were purely voluntary, and unless the
council by resolution agreed to pay the
doctor’s bills or cost of hospital attend-
ance, or instructed the doctor to attend
the injured person, or send him to the
hospital, the municipality is not liable.

W. G.—The crown issues a deed for a large
tract of land to a company who sells same to
another company. In the original deed from
the crown to first named company, the words
““s0 many acres, including so many acres set
aside for roads,” but the deed is also subject to
the usual reservations, etc., contained in crown
deed. These stipulations are also included in
deed' from first company to second company
(who are the present owners). Please say are

the present owners entitled to timber on road
allowance ?

We think thz company first named
entitted to the timber on the road
allowance, and, such being the case, and
the first company having conveyed all
their interest to the second corbpany, the
second company would be similarly en-
titled, unless, possibly, the timber on the
road allowance is piece timber. ‘

DepuTy REEVE.— Jan members of a high
school board remunerate themselves for services
or expenses attending meetings of the board ?

The members of a high school board
are entitled to no remuneration for their
loss of time or services as such members,
but we are of opinion that they can legally
claim and receive such sums as they
actually and necessarily disburse in at-
tending the meetings or looking after the
business of the board.



