234—Vor. IIL, N. 8.]

LAW JOURNAL.

|October, 1867

Tiue Marriage Laws—Vexoonrs' Liey.

though we do not kuow that the question has
been mooted, yet it is very probable that duly
consecrated colonial bishops of the English Epis-
copal Church had the privilege of granting dis-
pensutions from banns and directing the issue
of marriage licenses, with respect to members
of their own church and within the boundaries
of their own dioceses, so long as Church and
State were united in Unper Canada. But we
apprehend that since ti - time our legislature
declared in memorable words the desirableness
of removing “all scmblance of connection
between Church and State” (18 Vie. cap. 2,
1854) and did in fact by that statute abolish
such connection, the episcopal powver to
grant the marriage license reverted to the
Governoras representative of the Crown. The
Church of England in Upper Canada then
became a mere voluntary association, and its
bishops were shorn of any spiritual privileges
or dispensing powers which otherwise they
might have claimed. (See Re Diskop of
Natal, 11 Jur. N. 8. 853; Murrayv Burgess,
L.R.1P. C. App. 862; Lyster v. Kirkpatrick,
26 U.C. Q. B. 225.) So that the conclusion is
manifest, as to all Protestant bodies, that they
come within the marriage act as consolidated,
and their members can only properly contract
marriage after publication of banns, or, without
banns, by Governor’s license.

Under Con. Stat. U. C. cap. 72, sec. 2, the
celebration of marriage without banns or
license, or under banns, where the names of
cithes of the parties were incorrectly stated,
would be no more perhaps, than an irregula-
rity ; but under Lord Hardwicke's Act, such
marriage would be an absoluie nullity, both
as to the contracting parties and their issue.
Neither lapse of time nor mutual consent,
however express, can validate what the sta.
tute directly avoids. Such a union would be
not merely voidable, but void ab nitio; it
would be in the eyc of the law, not a matri-
mouial, but a meretricious union, thc issue
whereof would be bastardized from their birth.
(See Ellivtt v. Gurr, 2 Phil. p. 19; Wright
v. Elwood, 1 Curt. p. 670; Chinkam v.
Preston, 1 W. Blac. 192 ; Kingv. Inhabitants
of Tibshelf, 1 B. & Ad. 190; Reg. v. Chadwick,
11 Q. B. 173.) And this appears to be our
marringe Jaw in Ontario, so far as Protestants
are concerned.

The inquiry now presents itself, upon what
footing are Roman Catholies in this respect?

Is their situation in this status as unsatisfac.
tory os that of the Protestants, or can they
claim privileges beyond those of any other
religious body in this Province? The con.
sideration of these questions will involve the
necessity of going over some portions of the
early history of Canada, when that country
was passing from under the French to the
Eng...  _winion.

VENDORS' LIEN.

Is the absence of' a receipt endorsed sugh-
cient to put on enquery?

In Mackreth v. Symmons, 15 Ves, 329
1 White & Tud, Lg. Ca. Eq.  Lord Eldon thus
expresses himself :—

“Where a vendor conveys without more,
though the consideration on the face of the in.
strument is expressed to be paid and also the
recipt endorsed, still, if it is the simple case of a
conveyance, the money or part nct being paid, as
between vendor and vendee, and those claiming
as volunteers, a lien shall prevail.”” Agaiv, “a per-
son having got the estate of another shall not as
between them keep it, and not pay the considera-
tion; and there is no doubt that a third person,
having full knowledge, that the other got the
estate without payment cannot maintain, that
though a Court of Equity will not permit him to
keep it, he may give it to another without pay-
ment.”

What is above laid down appiics also when
the purchaser has merely constructive notice,
or notice of that which is sufficient to put on
enquiry.  Thus in England it has been so
usual to endorse on a conveyance a receipt for
purchase money that the absence of it causes
suspicion, and is sufficient to put on enquiry
as to whether the purchase money in fact has
been paid.

The question is, whether this doctrine is
as of course applicable in all cases here, even
though it should be shown affirmatively that
at the pericd in question it was not usual to
endorse receipts, or that at any rate the cus-
tom was not so universal as that its non-
observance should give rise to suspicion.

We are not aware of any reported case
wherein it has been held here that the absence
of the receipt is constructive notice, and if it
has been so held we do not understand why
such a case is not reported; we are told, how
ever, it has been so held.  On the other hand
we are aware of & decision in the Privy Coun-



