THE MUNICcIPAL WORLD.

QUESTION DRAWER.

Subscribers are entitled to answers to all ques-
tions submitted, if they pertain to Municipal
matters. It is particularly requested that all
facts and circumstances of each case submitted for
an opinion should be stated as clearly and ex-
plicitly as possible. Unless this request is com-
plied with it is impossible to give adequate advice.

Questions to insure insertion in the following
issue of paper should be received at office of publi-
cation on or before the 20th of the month.

Communications requiring immediate
attention will be answered free by
post, on receipt of a stamped address-
ed envelope. All questions answered

will be published, unless $1 is enclosed
with request for private reply.

Voter on By-Law to Have Right to Vote in Each Ward
Where Qualified. —Qualification of Voters.

45%.—J. M.—1. Can a property owner in
a town voling on a morey by-law vote in each
ward in which he owns property ?

2. What is the qualification?

1. Yes. See Section 355 of the Muni-
cipal Act.

2. (a) Every ratepayer, being a man,
an unmarried woman, or a widow, who,
at the time of the tender of the vote is
of the full age of twenty-one years and a
natural born or naturalized subject of
Her Majesty, and who has neither direet-
ly nor indirectly received, etc., and who is
at the time of the tender a freeholder in
his or her own right or (if a man) whose
wife is a freeholder of real property within
the municipality of sufficient value to en-
title him to vote at any municipal election
and is rated on the last revis:d assess-
ment roll, as such freeholder, provided
such person is named or intended to be
named, on the Voters’ List. See Section
353, sub-section I.

(6) Every ratepayer shall be en-
titled to vote on any by-law requiring the
assent of the electors, who is a man, an
unmarried woman, or a widow, and is
named, or intended to be named, in the
voters’ list, and at the time of tender of
the vote is of the full age of twenty-one
years, and a natural born or naturalired
subject of Her Maj sty, and who has
neither directly,or indirectly received, nor
is in expectation of receiving any reward
or gift for the vote so tendered, and is
resident within the municipality for which
the vote is taken for one month next be-
fore the vote, and who is, or whose wife is,
a leaseholder of real property within the
municipality of sufficient value to entile
him to vote at a municipal election, and
who is rated on the last revised assess-
ment roll therefor, provided he bas in his
lease covenanted to pay all municipal taxes
in respect of the property leased (other
than taxes assessed for local improve-
ments), and, in the case of a by-law for
contracting a debt, provided the lease
extends for the period of time within
which the debt to be contracted or the
money to be raiseq by the by-law is made
payable. See section 354, sub.-sec. 1.

Voter on By-Law to Have Rightto Vote in Each Ward
Where Qualified.

458.—F. J. C.—As you are aware that w®
are going to vote on a Bonus By-Law under
authority of chapter 82 Statutes 1893. 1
would like your opinion as to whether or not
a voter is entitled to vote in each ward in
which such voter has a proper property quali-
fication, or is each voter limited to only one
vote on the question.

Section 7 of chapter 82, Ontario Sta-
tutes, 1893 (56 Vic.) provides that sections
293 to 319 inclusive of the Consolidated
Municipal Act, 1892, and their sub-sec-
tions shall be taken and considered as
part of the Act. Section 309 a of the
Consolidated Municipal Act, 1892, pro-
vides that “Where a municipality is divid-
ed into wards, such ratepayer shall be en-
titled to vote in each ward in which he
has the qualification to entitle him to vote
on such by-laws.”  Section 355 of the
present Municipal Act is substantially the
same as the section last quoted. If the
voter has the requisite property or other
qualifications he can vo'e on the by-law
in each ward in which he can qualify
under the act.

Polling Day, 1st January, 1960. ’
459.—J. B.—This year Christmas happen-
ing to be on the last Monday in the year,
Nomination day will be on the preceding Fri-
day, but what day will be polling day ?

On Monday, the 1st day of January,
A. D., 1900.

First Election in Town.—Number of Councillors.—Reeve.
—Nomination Day.—Who to be Nominated.

460.—W. A. H.—We will be a town from
the lst January, 1900, inclusive. No wards.
We have a population of 2200. We will b en-
titled to a mayor then.

1. How many councillors ?

2. No reeve I suppose?

3. Now what I want to know is, as we wiil
not be a town municipality until the lst Janu-
ary inclusive and not to be divided into wards,
is there to be a nomination?

4, If so, what am [ to do about the nomina-
tion to be held on Friday, the 22nd December,
1899 ?

5. And who is to be nominated in this case?

1. Your town is entitled to elect a
mayor and six councillors. ~ Section 71a
of the Municipal Act (enacted by section
2 of the Municipal Amendment Act,
1898), sub-section 1, provides as follows:—
“The council of every town having a
population of not more than 5,000 by the
last Canadian census shall consist of the
mayor, who shall be the head thereof, and
of six councillors, to be elected by a gen-
eral vote.”

2. No reeve.

3, 4and 5. Section g6 of the Municipal
Act will answer these three questions.
It provides that in case of the election of
a village into a town, etc., /e first election
under the proclamation or by-law, by
which the change was effected, shall take
place on the first Monday in January
next after the date of the proclamation,
or after the passing of the by-law by
which the change was made ; but the
nomination of candidates and the election of
such as are unopposed, may, and shall be
proceeded with at the same time and in
the same manner, as -if the change had
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gone into effect on the last Monday of
the month of December preceding
such first election, or on such other day
as the nominations may lawfully be held
upon.(i. e. this year, on Friday the 22nd
December.)

Deed to Municipality of Land Purchased for Road.

461.=Reeve.—Our township puarpsse buy-
ing a strip of land one rod in width so as to
widen the road, it being now only 40 feet.

1. Is it necessary that a deed should be made
conveying the same to the municipality.

2. Or can it be legally taken over in some

other way, all parties agreeing to the price of
the land.

1 and 2. All parties being agreeable, the
proper method of vesting the land to be
purchased in the township, is by having
the Vendors of same, execute deeds of
the land owned by each (if more than
one) to the municipality.  Care should
be taken that accurate descriptions of the
parcels of land by metes and bounds, are

filled in in the deeds before they are
executed.

Mandamus—Township Council—Drain.

462.—-SusscriBER. —Will you please inform
me what the proceedure is in moving for a
mandamus to compel a township council to
repaicr a special drain under the provisions of
the Ontario Drainage Act, with probable cost
of securing said mandamus? See Section 73,
Drainage Act of 1894.

The present Drainage Act is Chapter
226 of the Revised Statutes of Ontario,
1897. Section 73 of the Act sets forth
the proceedings to be taken in obtaining
a mandamus to compel the municipality
liable, to execute the work. It would be
useless for us to set forth the proceedure
necessary to obtain a mandamus, under
this section, because the application must
be made to the ceurt and in order to
make the application properly the services
of a solicitor will be necessary. We
would therefore advise you to consult
some solicitor who will be able to tell you
what the probable cost will be.

Railways and Ditches and Water Courses Act.

463.—J. K. C.—1. Belleville, Nov. 2, 1899.
J. K. Camrns, Esq.,
Clerk Township of Plympton,
Camlachie, Ont.

DEear Sir,—I have received a notice purport-
ing to be made under the provisions of the
Ditches and Watercourses Act, 1894, signed by
James MeMahan, notifying the company and
requiring some one to attend at a meeting to be
held on the 16vh November next, on the west
half lot 13, concession 1. My object in
addressing you is to call your attention to the
fact that the provisions of the Ditches and
Watercourses Act do not apply to the land of
the Grand Trunk Railway. The question has
been decided in our courts several times, and
I will be greatly obliged if you will notify Mr.
McMahan and other parties interested to this
effect, and that no one on behalf of the com-
pany will attend the proposed meeting. The
railway company is always ready to ob'ige their
neighbors in the matter of drains, but that isa
very different thing from being ordered to
construct or pay for a drain under the pro-
vision of an Act which does not apply to them
at all, If Mr. McMahan or other parties
ioterested have anything further to say about
this matter I will be very glad to hear from
them. Yours truly,

Jonn Berr, G. T. R. Solicitor.



