
ARTICLE 5bis: PROHIBITION OF NON-DETECTABLE MINES  

ISSUE: 	The major issue is which mines will be required to be detectable 
- APLs, AT mines or both. The minor issue is what constitutes 
detectability, is it minimum metal content, and if so is it by 
weight (minimum of 8 grams of irremovable iron in a single 
coherent mass) or by percentage? 

BACKGROUND: 

_ 	Under the current convention, there is no need for either APLs or AT 
mines to be detectable. The trend has been towards less and less metal 
content, to the extent that some landmines are virtually undetectable by 
electromagnetic means This makes removal of such mines an extremely 
difficult, hazardous and expensive task. 

CANADIAN POSITION: 

Canada supports detectability requirements for both APLs and AT 
mines. If application to APLs is the only thing achievable, Canada should 
attempt to keep the extension to AT mines as an issue for the next RevCon. 
The suggested metal content of 8 grams is acceptable. 

POSITIONS OF OTHER MAJOR PLAYERS/GROUPS: 

On the major issue the USA, UK, Germany, Holland, Sweden, Mexico, 
Australia and Switzerland support detectability requirements on both APLs 
and AT mines. France, Italy, Russia and Finland do not support detectability 
for AT mines. China supports it for APLs and perhaps could support it for 
AT mines. 

LIKELY AREAS OF COMPROMISE: 

The major issue (detectability) may not be resolved in the near future 
but the minor one (minimum metal content) is more technical in nature and 
should be resolvable. 


