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By Mr. Goode:
Q. Has this committee had cases before them? How many cases have 

there been before them and what is the percentage of favourable disposition 
made of the cases referred to the committee? Could the deputy minister tell 
us that?—A. I would have to collect that information.

Q. Could we have that at some future time?—A. We have been dealing 
with cases of people discharged who were veterans of the Korean operation 
and discharged with other than honourable discharges.

Q. You have been handling them?—A. Yes. And there have been a 
considerable number of favourable decisions and some unfavourable ones.

Carried.

By Mr. Harkness:
Q. On this particular point it seems to me that the regulations in this Act 

will discourage people from re-enlisting. Where a man has served in the 
regular force for a three year term and comes to the end of that term if he 
re-enlists he loses his rehabilitation benefits and supposing he is discharged 
because he is not likely to become an efficient soldier, or for any other reason, 
within a few months, he is out of luck. I think there should be some specified 
period during which he would be eligible for these benefits?—A. I do not 
think the problem is an important one in the numerical sense. Gratuities 
have been paid to 23,261 members of the forces with service in Korea and 
to dependents of some who died. Now, as regards this training, 63 veterans 
have undertaken vocational training, and 89 have completed it while 48 had 
withdrawn. That is a total of 200. With respect to university training 54 are 
undergoing it. Four have completed; that is 58. And 18 have withdrawn 
which is 76. So, you will see that the number of these veterans who are 
interested in training is on a very less scale than those who were interested 
following service in World War II. I think -it is fair to say that those who 
want to take university training, or even vocational training, take it at the 
end of their enlistment after they have done their service in Korea.

Mr. Green: What particular difficulty would it present if the eligibility 
were extended to the period whenever the man finishes his service even 
though it may be after a re-enlistment?

The Witness: My attention has been drawn to clause 26 of the bill: 
“A person who is an officer or man in any of the regular forces and who has 
been on service in or on the strength of the special force is deemed for the 
purposes of this Act to have been discharged from the regular forces on the 
31st day of October, 1956.” So, he has up to that time to decide whether he 
wants to take this training or otherwise.

The Chairman : Then he would have a year after that under the sections 
of the Veterans Rehabilitation Act.

Mr. Dickey: Is not this situation pretty much the same thing as that 
which existed after World War II when the interim force was created?

The Witness: Yes, sir. That is so.

By Mr. Goode:
Q. There would be no question that this was lack of information as far 

as the men who served in Korea were concerned because there seems to be a 
very small percentage. The thought comes to my mind as to whether the 
men are informed of the benefits they may have. Can the deputy minister 
explain just what procedure is followed in regard to informing the men of the 
benefits they are entitled to?—A. I am informed that all men are counselled


