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COMMONS

French language in Parliament every second
day of sitting?

Of course, with my French education, I
put the words  His Honour’ before ¢ Mr.
Bpeaker *. . There was another question,
reading as follows:

4. If so, from whom and upon what grounds?

Questions 8 and 4 were returned to me
with the following note:
Dear Mr. Wilson:

His Honour the Speaker thought the above
part of your question somewhat irregular as
being put ironically and as not arising out of
the main question. So I inserted the principal
question, with this latter part eliminated for

the present.
T." B. Flint,
Clerk.

What is the reason that it is not on the
Order Paper? The question may be irregu-
lar or it may be ironical—I have nothing to
say about that for the moment; but it
seems to me that, according to all pre-
cedents, your judgment, Mr. Speaker, should
be rendered in this House anyway. I ask
that this question No. 8 be put on the Orders
of the Day. If you say that the question
is irrelevant or ironical, I want this House
to pass judgment upon your decision. That
is all I have to say at the moment, and,
as a member of this House, I ask you now,
that this question be put upon the Orders
of the Day and that the House pass judg-
ment upon it whether it is ironical or not.

Mr. SPEAKER: The only question in-
volved is the question of privilege. Is it
the privilege of a member of this House to
ask questions? I have only to say in reply
#0 that—

Mr. WILSON: Would Mr. Speaker allow
me just one question? Is it the privilege
-of a member to go to the Clerk and put a
-question in his hands in order that that
question may be placed upon the Order
Paper? It is on that question that I want
your ruling, and not as to the propriety or
impropriety of the question itself. It seems
to me that the House must decide this point.
Was it the right of Dr. Flint, for instance,
not to put this question on the Orders of
the Day? Let us be frank. If the question
has not been put on the Orders of the Day,
has it been submitted to you; or do I
assume too much, Mr. Speaker? I do not
think I do. Until I get further information
I assume that the question has been with-
held from the Order Paper upon your
orders. I want to know whether it is the
privilege of a member to put a question on
the Orders of the Day or whether the matter

[Mr. C. A. Wilson.]

is controlled outside ‘of the House of Com-
mons.

Mr. SPEAKER: The question involved
is one of privilege. Is it the privilege of a
member to put a question? I quote again
rule No. 37, which is one of the clearest
rules in the book and the rule that governs
as to the subjects upon which questions may
be asked:

Questions may be put to any ministers of the
Crown relating to public affairs,

As it is the right and duty of the

Speaker for the time being to see that no
improper questions are put on the Orders
of the Day, this question was submitted, of
course, to the Speaker’s judgment, and, in
my judgment, it did not come within the
rules. Or questions may be put:
—and to other members, relating to any Bill,
motion, or other public matter connected with
the business of the House, in which such mem-
bers may be concerned.

The question did not seem to me to come
within these rules. I have in my hands Mr.
Speaker Peel’s Decisions in the House of
Commons in England, and in this book I
find the following statement:

Mr. Speaker discourages the practice of asking
questions based on statements in the public
press. It is desirable that members should
undertake the responsibility of the questions
thus put. A member who puts a question is
responsible for the facts alleged therein.

a question contains a statement, the
member who makes it should vouch for its being
a fact.

With reference to the duty of the Clerk
of the House, I have not the authority
under my hand at the moment, but the
clerk has to consult with the Speaker in
reference to any question that is handed in
to him and that he thinks is irregular. In
my judgment this question was irregular,
and I notified the clerk to consult with the
hon. member (Mr. Wilson) for the reasons
which I have already given.

Mr. C. A. WILSON: If I wunderstand
your statement, Mr. Speaker, the report from
Dr. Flint to myself was a correct one, and
therefore this question, according to your
judgment should not have been put upon the
Order Paper.

Mr. SPEAKER: I have not looked over
the report of the clerk; consequently I
could not express an opinion.

Mr. WILSON: There it is, Mr. Speaker.

Mr. SPEAKER: I have just now had a
copy of it handed to me by the clerk. He
submitted the question to me before the
opening of this sitting of the House, and I



