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use the affidavit of a person who was a witness on the trial
for the purposes of a new trial: “ Bompas, Serjeant, arguing
in Edgar v. Knapp, 7 Jur. 553, at p. 584; Chitty’s Arch-
bold Q. B. Prac., 12th ed., p. 1537.

And in many cases it has been laid down that, e.g., the
evidence of jurymen as to what took place in the jury room
would not be received: Farquhar v. Robertson, 13 P. R. 156.

It seems plain that before the change in the practice
there was no absolute right to use any affidavit the applicant
might desire to use—the application for a new trial is an
appeal to the indulgence of the Court, and the Court has
and must have full power to hear such material as the
Court may think proper—and such material only.

Such, then, having been the state of the law before our
Rules, have these Rules made any difference—in other words,
on an application for a new trial now has the applicant the
right to read any affidavit he sees fit? There is no such pro-
yision in the Act or Rules—and the right to read an affida-
vit must be now the same as before, and no higher. That
being so, it must, I think, follow that the right to read an
examination must also be given by the Court, and is not ex
debito justiti. And if the absolute right to read such ex-
amination does not exist, I cannot think that the absolute
right can exist to have such an examination taken.

But I do not think it is necessary to go beyond the word-
ing of the Rules to decide this motion. Rule 498 provides for
the case of evidence upon appeals of this kind—and I think
thereby the application of Rule 491 is excluded. The Court
is given “ power to receive further evidence upon questions
of fact;” but such evidence is to be “as directed.” This,
1 think, means that before evidence of the kind is to be
taken, a direction must be had as to the manner of taking
it; and this quite irrespective of any supposed application
of sub-sec. (3). Mr. McKay, however, contends that the
Rule refers simply to such evidence as is intended to be used
in connection with evidence already given, and not such
evidence as will be of avail to secure a new trial. There
is no such distinction made in the notice of motion; and
it would appear that the evidence is desired for general use
upon the appeal. But, even if it were so limited, I think
that such evidence is still “evidence upon questions of fact,”
within Rule 498. ;



