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QUESTION DRAWER.

Subseribers are entit'ed to answers to all ques-
tions submitted, if they periain to Municipal
matters. It s particularly requested that all
faets and circumstances of each case submitted for
an opinion shouwld be stated as clearly and ex-
plicitly as possible. Unless this request is com-
plied with it is impossible to give adequate advice.

Questions to insure insertion in the following
issue of paper should be received at office of publi-
cation on or before the 20th of the month.

Communications requiring immediate
attention will be answered free by
post, on receipt of a stamped address.
ed envelope. All questions answered
will be published, unless §1 Is enclosed
with request tor private reply.

Possession of Unopened Road Allowance.

145.—H. G. G.—Some years ago a petition
was presented to the Municipal Council asking
that a road be opened in lien of an impractic-
able side road.  One of the petitioners whom
we will call A placed under the petition after
said petition had been signed by himself and
others, an offer signed by himself only offering
to give land for said road in exchange for a
useless piece of concession line.  Road peti-
tioned for has been surveyed and legalized.
At time of surveying said road it was found
that instead of being on the shore of lake, the
concession line elaimed was considerably inland,
leaving part of a lot belonging to a party whom
we will call B south of concession line.

A claims deed of whole concession line under
his offer and section 531, sub-section 1 of
Municipal Aet and also under section 552 said
Act, and has conveyed to another. B claims
half of concession under section 551, sub-
section 2.

1.. Can the eouncil convey half of concession
ine to each party ?

2. Has A the right to convey, not having
deed from council ?

3. Supposing an action at law, can the coun-
cil have any bond to secure themselves from
Joss, both parties A and B being poor men, and
in case of either losing snit the coun«il could
get nothing from them. (Both parties threaten
action and are backed by their separate
lawyers. )

As we-understand the facts of this case,
the council has taken A’s:lands for an
‘oviginal allowan e for road upon which
A’s land borders. :

1. If that is the case, we say that it is

_the duty of the council to convey the
road allowance, as it agreed, to A, and not
to convey one-half to B.

2. No. A has no legal title until he
obtains a conveyance from the council.

3. No. The council cannot compel
either party to furnish any bond as
security.

Collectors Beizure - Portable Oven —Manufacturers Lien.

146.—J. M.—A and B build a store and
bakehouse, and purchase a baker’s oven
(portable) and carry on the trade of public
bakers. The business not paying they are
obliged to mortgage the property, and after-
wards both leave the County.

The property is vacant but the baker's oven
is still left on the premises, the builders of the
oven having a lien on the same, Can our
collecter legallKBievy on the same for taxes?
The mortgage not yet been foreclosed.

Section 6 of the Assessment Act of
1896 says : ‘“‘In case of distress for the
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non-payment of taxes where the owner or
person assessed is not in possession, the
goods and chattels on the premises not
belonging to the person liable for the taxes
shall not be subject to seizure,” etc. The
persons assessed are not in possession, but
though you say that the builders have a
lien it is very probable that they have
more than that ; they very likely have a
contract by which no property has passed
to A and B, and if that is so the interest
of A and B only can be seized under
another part of section 6, which we have
not set forth in full. If, however, the
property passed from the builders to A
and B then the oven may be seized and
sold to satisfy the full amount of the
taxes regardless of any supposed lien of
the builders. Before seizing you ought to
satisfy yourself whether the property in
the oven is still in the builders or not.

A Reeve is a Justice of the Peace.

14%7.—T. H. W.—Kindly inform me whether
the reeve of a township can by virtue of his
office legally take affidavits, act as Justice of
the Peace, and perform such other duties as are
usually done by an ordinary magistrate ; or
how does the reeve’s power extend in such
matters ?

Yes, section 415, Consolidated Munici-
pal Act, 1892, provides: “The head of
every council, and the reeve of every
town, township and incorporated village
shall ex-officio, be justices of the peace for
the whole county or union of counties in
which their respective municipalitics lie,
etc.” This act declares these persons to
be, and they are justices of the peace
during their term of office.

Assessment of Bishop's Stipend and Residence.

148.—B.—1. Is a bishop’s salary or stipend,
or a minister’s, exempt from taxation?

2. Are bishop’s or minister’s residences
exempt ?

1, Yes, to the extent of $700, but the
excess above $700 is subject to taxation.

2. No.

Payment of Selectors of Jurors.

149.—E. H.—At the last meeting of our
council they moved a resolution that I write
you with reference to the fee that is paid the
reeve, clerk and assessor for selecting jurors.
The fee that has been paid in the past was
81 each. The council want to know if there
is a feeset by law and what amount, if any ;
also the deputy-returning officers have always
been paid $1. The council want to know if
they have power to change the fee, and if so,
has it to be by by-law or can it be done by
resolution 7

In regard to the fees to which the
reeve, clerk and assessor are entitled as
selectors of jurors, the law does not
provide any stated fee but only such sum
as is authorized by the council. —We
would advise that “the fee which the
council considers proper, be fixed by by-
law. See section 159, cap. 61, R. S. O.,
1897. 'The fees payable to deputy-return-
ing officers appears to be a matter for the
treasurer of the municipality and not for
the mouncil.  See section 206, cap. 223,
R. 8. O., 1897, which provides that the
treasurer shall pay the clerk all reasonable
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fees, allowances for services rendered
under the act. If the treasurer considers
the fees, allowances claimed unreasonable
he ought not to pay them.

Farmers’ Sons—Joint Owners.

150.—H. C. G.—Our assessor has always, by
request,assessed young men, farmers’ sons joint-
ly with their fathers as if partners, but on the
same assessment. 1t is claimed, as they are
not partners, they should be assessed as farm-
ers’ sons. If partners, frrm should be register-
ed. Is the assessor right ?

The assessor is right, the Municipal
Act provides: “If the father is living, and
either the father or the mother is the
owner; the son or sons may be entered,
rated and assessed in respect of the farm,
jointly with the father, and as if such
father and son or sons were actually and
bona fide joint owners thereof.”

Organization of Councils.

151.—J. D. N.—Is the business of a coun-
eil legal by them signing their declaration of
office, or have they got to be sworn in ?

As soon as the members of the council
have made the declaration of office and
property qualification required by the
Municipal Act, they are entitled to organ-
ize and transact the business of the muni-
cipality without any further ceremony.

Reizures for Taxes.

152.—J. B.—1. Are farm implements ex-
empt from seizure when owned by party assess-
ed as owner and occupier of land ?

2. Is a buggy being used by said occupier
for a year or more und found on the premises,
is it in his possession and liable to seizure,
although sui(}m buggy is not paid for? What
constitutes possession ?

3. A party whose name is on the roll as
owner but lives in an adjoining township, is he
a non-resident, and are his goods in such ad-
joining place exempt from seizure ?

1. Such property as this is not exempt
when it is owned by the person who is
actually assessed therefor and whose
name also appears upon the collectors’
roll for the year as liable therefor.

2. Yes, unless the title of the buggy
has not passed, as is frequently the case,
where the seller provides that no title or
property shall pass to the purchaser until
the article is fully paid for. In the latter
case only the interests of the buyer can
be seized.

3. Unless this party requested his name
to be entered on the assessment roll his
lands ought to have been assessed upon
the non-resident roll. If he requests that
his name should be entered upon the
assessment roll he is in the same position
as any resident whose name is on the roll
and his goods are distrainable in any part
of the county.  In the case of non-resi-
dents who have not requested their names
to be entered on the assessment roll only
such property as is found on the lands can
be seized.

Asgessor and Collector.

158. —Cuerk—The one person being ap-
pointed by the Municipal Council as assessor
and collector in the same place for the same
year, what effect would it have in the collect-
ing of taxes? Could those assessed refuse to




