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cases for a lengthy period was that there had been protracted correspondence 
with suppliers before we got the necessary proof of delivery.

I mentioned to Mr. Harkness, sir, that a change has been made. Arrange­
ments have now been made that no cheques will be requested from the treasury 
office unless the invoice and proof of delivery before March 31 to a common 
carrier have been received. We will not now ask for cheques until we have 
the evidence.

By Mr. Applewhaite:
Q. Does that mean that no cheques are going to be asked for and that you 

are not going to immediately pay the suppliers?—A. We will now require that 
we have the bill of lading or the receipted certificate of delivery before we 
ask for the cheque. What we had done hitherto was, in cases where we knew 
the items had been identified at the factory or had good reason to think they 
had been delivered to a common carrier, on the statement of that we would 
ask for the cheque if it was toward the end of the fiscal year but we would 
not release the cheque until we had the evidence. Now we will have the 
evidence first and then ask for the cheque.

By the Chairman:
Q. And if you do not get the evidence in time there will be no payment?— 

A. We will have to pay the amount elapsed out of the following year’s funds. 
This new procedure will make a good deal of extra work in following up orders 
to make sure invoices and bills of lading, and so forth, are received quickly. 
It will also mean that in many cases this evidence will not be received before 
April 30, and payment will have to be made from the next year’s funds, to 
the detriment of the new year’s program.

Arrangements have also been made at a cost of about $2,000 to provide 
warehousing space at Montreal where certain supplies purchased from 1955-56 
funds can be held pending onward transmission. We are doing this in an effort 
to reduce cases where we accept delivery at factories. Only in the most urgent 
circumstances will goods be accepted at the factory in future and in those 
cases the purchase orders will be amended to give the f.o.b. point as at the 
factory, so we can take delivery and give payment at the factory.

We believe that nothing has been done that was not in keeping with the 
spirit and purpose of parliamentary appropriations. We had the concurrence 
of the treasury office in all transactions and no regulations existing at the time 
were contravened. We are of the view that difficulties can arise through the 
holding of cheques for a lengthy period, and that practice has been amended.

I think that that covers the general points which I wished to make in 
explanation of this.

Q. There is one point which I think you might explain in more detail; that 
is an explanation of section 29 of the Financial Administration Act in connection 
with obtaining authority from the treasury board.—A. Would you like me to 
read the section?

Q. It would be a good idea. Would you also explain to the committee how 
it applies?—A. Section 29 of the Financial Administration Act reads as follows:

At the commencement of each fiscal year or at such other times as 
the treasury board may direct, the deputy head or other officer charged 
with the administration of a service for which there is an appropriation 
by parliament or an item included in estimates then before the House 
of Commons shall prepare and submit to the treasury board through 
the comptroller a division of such appropriation or item into allotments 
in the form detailed in the estimates submitted to parliament for such 
appropriation or item, or in such other form as the board may prescribe, 
and when approved by the board the allotments shall not be varied or


