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| Question Drawer
Subscribers are entitled to answers to all Questions submitted 

2* if they pertain to Municipal Matters. It is particularly requested
Sg that all facts and circumstances of each case submitted for an
^5 opinion should be stated as clearly and explicitly as possible.
5- Unless this request is complied with it is impossible to give
■sj adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, should 
-2 be received at office of publica'ion rn cr before the 20th of
^5 the month.

Communications requiring 
immedia'e attention will be 
answered free» by post, on 
receipt of a stamp-addressed 
envelope. All Questions 
answered will be published 
unless $1 is enclosed with
request for private reply.

Clerk’s Salary—Cost cf Building Culvert Across 
Railway.

213-—Essex.—1. The clerk is appointed to 
do the general work of the township. Would 
this include registration of births, deaths and 
marriages ?

2. Would he be entitled to extra pay ?
3. A drain was constructed across a railroad 

and completed and received by an engineer, but 
afterwards it was not sufficient to carry the 
water. The railroad was notified and they put 
in another culvert. Who pays for the culvert, 
the drain or township or railroad company ?

1. No. Unless the council so specifies 
at the time the clerk is engaged.

2. This depends entirely on the terms 
of the contract made between the council 
and the clerk, at the time he is hired— 
and as we do not know these terms, we 
cannot definitely answer this. See our 
answer to question No. 218 in this issue.

3. If the railway company voluntarily 
did this work, they should pay for it. If 
it was constructed by the railway as the 
result of an agreement entered into be­
tween the municipality and the railway 
company, the cost of the work, should be 
paid in the first instance out of the gen­
eral funds of the municipality, and after­
wards assessed against the lands and roads 
liable for the construction of the drainage 
works pursuant to section 85 of the Drain­
age Act, (R. S. O., 1897, Chap. 226), pro­
vided such agreement was entered into in 
accordance with sub-section 2 of this 
section. We are assuming, of course, 
that this drain was constructed under the 
provisions of the Municipal Drainage Act.

Assessment of Telegraph and Telephone Companies.
214—Ayr.- How should telephone and tele­

graph companies be assessed, and what value 
can be placed on poles and instruments ?

For an answer to this question see our 
article on page number forty-two of our 
issue for February last (1903).

Dnty of Treasurer as to Keeping of Bank Account.
215-—G. H. B.—I. Can a municipal treas­

urer legally transfer the funds of the munici­
pality from one chartered bank to another 
chartered bank without the consent and 
approval of the council ?

2. Will you please give me your interpreta­
tion of sub-section 5 of section 291 of the 
Municipal Act relating to above ?

1. No.
2. This section renders it obligatory on 

the part of a municipal treasurer to open 
an account and deposit all money belong­
ing to the municipality in such of the 
chartered banks of Canada or other places 
of deposit as may be approved of by the 
council. The treasurer should strictly fol­

low the instructions of the council by 
whom he is employed, in this regard.

More than one School can be Built in a Section-Munici­
pal and Legislative Grants for—

216—R. J. B.—1. In one of our school sec­
tions the present school is near one corner of 
the section. Can the trustees build another 
school in the same section for the accommoda­
tion of those who cannot reach present school ?

2. If they do build such school, what amount 
would they be entitled to from the municipality, 
and from the Education Department ?

3. Above school section is No. 1." No. 2 lies 
mostly to the north, but a part of it lies to the 
east. The children living in the portion east of 
No. 1 are nearer the school in No. 1 than they 
are to No. 2. Can the trustees of No. 2 make 
arrangements with the trustees of No. 1 where­
by these children could attend No. 1 school, 
and the trustees of No. 2 pay to the trustees of 
No. 1 the amount of the taxes levied for special 
public school purposes on the lots in No. 2 from 
which the children are to attend No. 1 ?

1. Subsection 3 of section 65 of the 
Public Schools Act, 1901, empowers the 
trustees of all rural public schools to pro­
vide adequate accomodation for two- 
thirds of the children between the ages of 
five and sixteen resident in the section. If 
the present school-house is not large 
enough to accommodate all such children 
the trustees can and should either cause 
the erection of a new school-house, or the 
enlargement of the existing one, whichever 
they may deem best under the circum­
stances. (See also subsecs. 4 and 5 of 
this section.)

2. In this event of the council of the 
municipality should levy in the school- 
section such sum as the trustees request 
them to levy under subsec. 9 of section 65 
of the Public Schools Act, 1901, and 
against the public school supporters of the 
whole township, the sum of $150 at least 
for each of the schools in this section (or 
$300) provided they have been kept open 
the whole year exclusive of vacations, 
under the authority of subsection 1 of sec­
tion 70 of the Act, otherwise such propor­
tionate part of the $300 as this subsection 
directs. The building of the additional 
school-house will make no change in the 
share in the Legislative grant to which the 
school section is entitled, as this is esti­
mated on the basis of attendance — the 
amount payable in every rural school in 
the territorial districts shall be at least 
$100 (see section 7 of chapter 38, R. S, 
O., 1897).

3. Subsection -1 of section 95 of the 
Public Schools Act, 1901, provides that 
“the trustees of every public school shall 
admit to their school any non-resident

pupils who reside nearer such school than 
the school in their own section.” Sub­
section 2 enacts that “the parents or 
guardians of such non-resident children 
shall pay to the treasurer of the school to 
which their children have been admitted, 
such fees monthly as may be mutually 
agreed upon, etc.,” and subsection 3 that 
“any person residing in one school-section 
and sending his children to a neighboring 
school, shall be liable for the payment of 
all rates assessed on his taxable property 
for the school purposes of the section in 
which he resides, but it shall be lawful 
for any board of trustees to remit the fees 
paid to the trustees of the neighboring 
section.” When the children attending 
the neighboring section are three miles or 
more distant in a direct line from the 
school-house in the section to which they 
belong, it is compulsory that the trustees 
of the section in which such children are 
resident, remit as much of the taxes 
chargeable upon the parents or guardians 
of such children for school purposes as 
would be at least equal to the fees paid to 
such neighboring section.

Mayor Hot Member of Committees by Statute.
217. - J. M.— This town owns and operates 

an electric railway and light system. The 
systems are managed by a Board of Commis­
sioners, composed of five members, three of 
whom are elected by the people, the fourth 
elected by by-law of the council and the mayor 
for the time being is by statute a member. The 
board for operating the system appoint sub­
committees. Is the mayor ex-officio a member 
of the sub-committees ?

2. The town owns a telephone system man­
aged by a committee of the council. Is the 
mayor ex-officio a member of this committee ?

3. The general business of the town is 
managed by committees of the council, for 
instance, finance, fire, water and light, etc. Is 
the mayor ex-officio a member of all these 
committees ?

i. No. The statutes do not so provide. 
It is customary and advisable that a Board 
of Commissioners of this kind frame and 
adopt rules of order for the conduct of 
their business. One of these rules gener­
ally provides that the chairman of the 
board, for the time being, shall be ex-officio 
a member of every standing or select com- 
mitte of the board. The mayor of the 
corporation is not, by virtue of his office, 
chairman of the board—any member of the 
board, may be selected to fill this office.

2 and 3. No. For the same reasons 
as those given above, substituting the 
word “council” for the words “Board of 
Commissioners. "

Clerk’s Salary.
218-—J- M.—1. Please state what extras a 

clerk is legally entitled to over and above his 
salary ?

2. Is he entitled to extra pay as clerk of 
Board of Health ?

3. Should he be paid extra for selecting 
jurors ?

4. Has council a right to pay clerk extra 
over and above salary for registering births, 
deaths and marriages ?

5. Please state chapter and section in 
statutes where clerk’s duties are defined.


