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PRAYERS

A point of order having been raised by the honourable
Member for Winnipeg North Centre (Mr. Knowles), in
relation to the position in which the notices of motions
standing in the names of the honourable Members for
Oshawa-Whitby (Mr. Broadbent) and Calgary North
(Mr. Woolliams), for concurrence in the Sixth Report of
the Standing Committee on Miscellaneous Estimates
should stand in this day’s Order of Business and Notices;

RULING BY MR. SPEAKER

MR. SPEAKER: I am not sure whether I can assume that
all that might be said for or against the point of order
raised by the honourable Member for Winnipeg North
Centre (Mr. Knowles) has now been said. I had thought
for awhile that perhaps I should reserve my decision and
think about it, but in all honesty I have to tell honourable
Members that since the notices were given to the Table
yesterday by the honourable Member for Calgary North
and the honourable Member for Oshawa-Whitby (Mr.
Broadbent) I was placed in the situation where I had to
give serious consideration to the whole matter.

The weakness I see in the point made by the honour-
able Member for Winnipeg North Centre when he refers
to motions already on the Order Paper is that he does not

take into account a point of order raised I think on June
15 or June 16 followed by a ruling which was made on
June 18.

At that time the Chair received the benefit of excellent
advice which was given by honourable Members who
went at length into this matter and gave their opinions.
After considering the advice and counsel given by Mem-
bers, the Chair felt at the time that the only way this
type of motion could be considered was on an allotted day
as business of supply. It would be very difficult for the
Chair to reach any other decision. When honourable
Members look at Standing Order 58(16) they will see it
states: “There shall be no debate on any motion to con-
cur in the report of any standing committee on estimates
which have been referred to it except on an allotted day.”

How could the Chair rule that there could be a debate
on the Report which we now have before us on a day
other than an allotted day as part of the business of
supply? I think I would be remiss in my responsibilities
if I ruled in any other way. I think the House itself would
embark on a rather dangerous procedure if, when we
referred estimates to a committee and received substan-
tive reports on the motions, which I think could legiti-
mately be considered by the committee, we received the



