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Question Drawer*
Subscribers are entitled to answers to all Questions submit­
ted, if they pertain to Municipal Matters. It is particularly 
requested that all facts and circumstances of each case sub­
mitted for an opinion should be stated as clearly and expli­
citly as possible. Unless this request is complied with it is 
impossible to give adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, 
should be received at office of publication on or before 
the 20th of the month.

Communications requiring 
immediate atten ion will be 
answered free by post, on 
receipt of a stamp addressed 
envelope. All Questions 
answered will be published 
unless $1 is enclosed with
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request for private reply. §
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Addresses of Guarantee Companies.

122-—R. J. B.—Will you kindly give me 
the addresses of some Guarantee Companies 
that will give bonds to Mtmicipal Treasurers ?

The London Guarantee & Accident 
Co.—D. W. Alexander, Toronto, General 
Manager for Canada.

Employers’ Liability Co.—F. Stanliffe, 
Manager, 1722 Notre Dame St., Mon 
treal.

W. J. Woodland—23 Toronto St., 
Toronto, Ont.

Guarantee Co. of North America— 
Y. M. C. A. Building, Dominion Square, 
Toronto.

American Surety Co.—56}^ King St. 
E., Toronto.

Maintenance of Bridge Between Township and Indian
F eserve—Furnishing of List of Patented Lands 

by Crown Lands Department.
123-—J- H. M.—1. At the west boundary 

of our municipality is a river. The bridge on 
said river is in a dangerous condition. On the 
west side of said river is Indian land. Now 
what we want to know is if our municipality is 
liable for any damage which may happen on the 
bridge, or is the Dominion or Provincial Gov­
ernment liable, the adjoining lands being Indian 
territory ? The Provincial Government has a
Road Inspector at S-------- , but he doesn’t seem
to pay any attention to it.

2. How can we compel the Indian Land 
Agents, also Crown Land Agents, to make 
yearly reports to our clerk of lands sold in our 
municipality so that we can have same put on 
assessment roll ? We have written to them 
time and again, but we cannot get them to 
report, consequently there are sales made and 
lands owned for maybe a couple of years before 
we know it.

1. We must have further information 
before we can give a definite answer to 
this question. We should know whether 
this bridge is one vested in His Majesty 
within the meaning of Section 627, of the 
Municipal Act, by whom it was originally 
constructed, and by whom it has been 
since maintained. We should also know 
how the municipality came to have any 
interest in or control over this bridge. 
We may say, however, that we do not 
know any statute which imposes any 
liability upon a municipality to maintain 
or assist in maintaining a bridge except 
when the bridge is either within the 
municipality or on the boundary line 
between itself and some other municipality 
in which latter case the duty would be a 
joint one.

2. We do not see how, under the 
authority of the present law, you can com­
pel the Commissioner of Crown Lands to 
perform this duty. Sec. 150 of the Assess­
ment Act, and Sec. 28 of Chap. 28 R. S. 
O., 1897, require the Commissioner of

Crown Lands in the month of February 
in each year to transmit to the Treasurer 
of every County a list of patented lands. 
Since your municipality is located in a 
district having no county organization 
these sections do not apply to your case, 
and nowhere in the Statutes is the Com­
missioner required to send a statement 
of this kind to the Clerks of local muni 
cipalities.

Chairman of School Meeting has Casting Vote Only.
124—J. C.—At an elcetion of a public school 

trustee a poll was demanded and one of the 
contestants elected by a majority of one. It 
turned out that one of the majority was found 
to have no right to vote and the Inspector de­
clared the election void. Had he a right to do 
so ? Should he not have permitted the chair­
man to exercise his franchise thus giving a 
majority to one of the two candidates ? Or 
should a chairman have the right to vote where 
a poll has been demanded ?

We think the ruling of the Inspector as 
to the right of the chairman of the school 
meeting to vote in this instance quite 
right. Sub-section 4 of section 14 of the 
Public Schools Act, 1901, provides that in 
case of an equality of votes (that is at an 
election of a school trustee, or on any 
school question coming before the rate­
payers at their annual meeting,) the chair­
man shall give the casting vote, but no 
other vote. This applies where a poll 
has been demanded for the election of a 
trustee or trustees as well as to an election 
held in the ordinary way. After the meet­
ing was over the chairman’s rights were 
exhausted and any complaints in regard to 
the validity of the election would have to 
be made to the Inspector.

Duties of Sanitary Inspector as to Abatement of 
Nuisance—Payment of His Eipenses.

125.—T.—Some rubbish was deposited or 
allowed to accumulate on the side of the road 
in an unincorporated village in a township. No 
complaint was made to the Board of Health. 
The Sanitary Inspector instituted proceedings 
against the party supposed to have deposited 
said rubbish, also engaged a man to remove the 
rubbish from the ditch and caused it to be piled 
up on the centre of the highway opposite. All 
was done without consulting the Board of 
Health. He now asks that his expenses re the 
same be defrayed.

1. Can a Sanitary Inspector of his own motion 
institute proceedings against persons he sup­
poses violate the Health Act ?

2. Should he not receive his instructions from 
the Board of Health ?

3. If said rubbish was a menace to the public 
health (which is not admitted) was it proper for 
the Sanitary Inspector to have the same con­
veyed from the ditch and piled upon the centre 
of the highway opposite, where it would be 
stirred up by each parsing vehicle Î

4. Should accounts for such work be paid 
for ? If so, by whom, Board of Health or 
Township Council ?

Some suppose that a little ill-feeling between 
the Sanitary Inspector and the person was the 
cause of action, which causes the Board of 
Health or Council reluctance in establishing a 
precedent by paying cost of work, etc.

1. Yes, and it is his duty to do so 
under the authority of Sec. 5 of the By-law 
set forth in schedule B appended to the 
Public Health Act. This by-law is in 
force in every municipality.—(See Sec. 
122 of the Act.)—except in so far as it 
may have been altered by a by-law of the 
municipality. Of course we are answering 
this question on the assumption that no 
by-law has been passed by the council of 
this municipality amending the by-law in 
schedule B in respect of the question 
under review. The Sanitary Inspector 
should, however, be careful to strictly 
observe and carry out the provisions of 
section 5.

2. Not necessarily. Section 5 of the 
by-law above mentioned makes it the 
personal duty of a Sanitary Inspector to 
attend to the prompt and effectual abate­
ment of nuisances.

3. This is a question of fact, and we 
cannot say whether this rubbish would be 
a greater nuisance on the road than in the 
ditch, without a more’accurate knowledge 
of the nature of the deposit, local con­
ditions, and other surrounding circum­
stances.

Township By-Law to Raise Money Under Aot for 
Improvement of Highway Must Receive 

Assent of Eleotois.
126-—R- E. C.—Under Sec. 9 of the Act for 

Improvement of Public Highways is the council 
of a township required to have the assent of the 
ratepayers to raise' by debentures the sum 
necessary to meet the expenditure incurred 
through taking advantage of the Act ?

Yes. This section provides that the 
municipal council of any township, &c., 
may raise by debentures, &c., as provided
BY THE MUNICIPAL ACT such SUIVIS, &C.
The ma ner provided by the Municipal 
Act will be found in section 338 and fol­
lowing sections of the Act.

Duties of Olerk in Regard to Disqualified Councillors.
127-—J. S. B.—Two of our newly elected 

councillors are also school trustees or were so 
up to Dec. 31st last. These men were not able 
to attend first meeting of council, and have not 
yet made declarations of qualification and of 
office. Have I, as Clerk, or has any person any 
right to object to them making declarations ? 
What words, if any, should be added to the 
usual form of declarations ?

It is no part of your duty as clerk of the 
municipality to raise any objection to the 
making of the declarations of office and 
qualification by these two councillors. 
Since they were disqualified at the time 
of their election, under the provisions of 
Sec. 5 of Chap. 29 of the Ontaro Statutes 
1902, any candidate at the election, or 
any elector who gave or tendered his vote 
thereat, or in case of an election by 
acclamation, any elector entitled to vote 
at a municipal election for the municipal-


