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Speaker’s Ruling

I do say to the Hon. Member that whatever I may decide he 
most certainly has a justifiable complaint and, as other 
Members will always find in a case like this, the Chair will 
listen very carefully.

ought necessarily, to legally be done again but to bring the 
matter to the attention of the House. I do not take those two 
incidents as the basis of a legal, procedural precedent, but I do 
bring them to the attention of the House.

I remind Hon. Members that at the moment the motion 
which may eventually be proposed to the House by the Chair is 
one that has been proposed by the Hon. Minister. A point of 
order has interrupted that process. I am considering whether 
or not the Hon. Minister’s motion is acceptable. If it is 
acceptable, then it would inevitably be proposed by the Chair, 
and the motion that might eventually be proposed to the House 
by the Chair is required to be specific and to provide for at 
least one sitting day for report stage and at least one sitting 
day for third reading. 1 think that comes from any clear 
reading of the rules.

[Translation]
CANADA-UNITED STATES FREE TRADE 
AGREEMENT IMPLEMENTATION ACT

SPEAKER’S RULING CONCERNING ALLOCATION OFTIME TO 
CONSIDER REPORT AND THIRD READING STAGES OF BILL C-130

Mr. Speaker: 1 have a decision to render.
Yesterday the Honourable Minister of State (Treasury 

Board) (Mr. Lewis) gave oral notice of a motion for time 
allocation for the report stage and third reading stage of Bill 
C-130 the Canada-United States Free Trade Agreement 
Implementation Act, pursuant to Standing Order 117.
[English]

The Hon. Member for Windsor West (Mr. Gray) then rose 
on a point of order to argue that the notice was defective 
because it failed to specify the number of hours or days to be 
allocated. This morning he further claimed that the Minister 
could not proceed because agreement had been reached under 
Standing Order 116 “by a majority of the representatives of 
the several parties”.

The Hon. Member for Kamloops—Shuswap (Mr. Riis) has 
supported the Hon. Member for Windsor West in both the 
arguments and took the position that the Government House 
Leader was precluded from resorting to Standing Order 117 
because of a declared agreement between the Liberal Party 
and the New Democratic Party on a specific number of days 
for debate at report stage. That is, the agreement between the 
Liberal Party and the New Democratic Party indicated that 
they had agreed on 150 days at report stage and on 200 days 
at third reading with respect to the free trade Bill and, as they 
argued, as required in the Standing Order.

I will first address the issue relating to the deficiency of the 
oral notice. The basis of the argument against that notice was 
because it did not specify the amount of time to be allocated 
for further debate. The Chair has carefully reread Standing 
Order 117. When it deals with notice the Standing Order 
employs the words “and has given notice of his or her intention 
to do so”. It appears to require only notice of intention and not 
notice of the text of the motion per se.

Furthermore, I can point to two precedents, on May 3, 1988 
and June 3, 1988, when the same notice of intention was given 
without specifying a number of days. I should point out that I 
bring both these occasions to the attention of the House, not 
necessarily to suggest that just because it has been done once it

1 must therefore rule that the Minister has properly given 
notice of his intention and that his action was in keeping with 
the House’s usual form.

The second point the Hon. Member for Windsor West 
argued this morning is more complex and simply restated is: Is 
a Minister of the Crown precluded from invoking Standing 
Order 117 if a majority of the Parties, not including the 
Government, states that it has reached an agreement under 
Standing Order 116?

[Translation]

The first sentence of Standing Order 116 hears repeating:

“When a Minister of the Crown from his or her place in the House, states 
that a majority of the representatives of the several parties have come to an 
agreement in respect of a proposed allotment of days or hours for the 
proceedings at any stage of the passing of a public bill...”

[English]

I have read carefully the words “representatives of the 
several Parties”. The Hon. Member for Windsor West has 
stated that those words mean the three Party House Leaders, 
but the use of the word “representatives” is open to consider­
able interpretation and could mean a majority of the members 
of each Party or, indeed, even a majority of the Members of 
the House. 1 think the Hon. Member for Windsor West and 
the Hon. Member for Kamloops—Shuswap will remember 
that earlier I may have made a comment in that direction. I 
probably should have used the counsel of the seniors from 
whom 1 learned to do court work who always said that it was 
wise, a judge who did not comment while listening to an 
argument. In any event, these words have never been clarified. 
1 have to say now, after having given both Hon. Members’ 
submissions careful consideration, that 1 would tend to agree 
with the view that the words mean the House Leaders of the 
several Parties or their appointees, for no other definition is 
practicable since there is no former mechanism in the Standing 
Order to determine the majority of a larger group of Members.


