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entered into pnor to 1st April, 1899, that the 
municipal corporation may proceed to construct 
its own plant or works for street lighting as if 
sub-section 4 of section 566 had never been 
passed ?

5. Can the town now construct its own gas 
plant for street lighting without consulting the 
firm ?

When we are asked to give an opinion 
upon a contract, which is in writing, we 
ought to have the whole writing. You 
did not send us the agreement between 
the parties, and in giving our opinion we 
shall assume that clause io of the agree­
ment sent us is the only one bearing upon 
the point in respect of which we are asked 
to give an opinion. Sub-section 5 of 
section 35 of the Act of 1899, now 
article (g) of sub-section 4 of section 566 
of the Consolidated Municipal Act 
of the Municipal Amendment Act, 
1903, does not, in our opinion, contain 
anything which disentitles the firm which 
has been supplying electric light to your 
town to the compensation provided by 
sub-section A of section 4 of section 35, 
1899, because the agreement does not 
expressly provide that no compensation 
should be made to the firm on the term­
ination of the agreement. If it had 
expressly provided that the firm should 
not be entitled to any compensation, then 
sub-section 5 would have exempted the 
town from any liability to make any com­
pensation. The fact that the firm con­
tinued to supply light to the town after the 
expiry of the agreement, and that the 
town paid for such light for some time is 
not of any consequence because it was not 
a binding contract between the firm and 
the town by reason of the absence of a 
by law, and even if there had been a by­
law there is nothing in the arrangement to 
exempt the town from making compensa­
tion for the plant belonging to the firm, 
and if there had been a provision of that 
kind in it, sub-section 5 would not apply, 
because that section only applies to by­
laws or contracts in force at the time of 
the passing of section 35. Having thus 
expressed our opinion generally, we 
answer your question as follows :

1. The council must proceed in the 
manner provided by section 35 of the 
Municipal Amendment Act, 1899.

2. Clause 10 does not excuse the 
council from proceeding as provided by 
section 35.

3. The supplying of electric light after 
■ the expiry of the agreement does not
affect the question one way or the other.

4- No.
5- No.

Release of Surety of Treasurer—His Qualification as 
Councillor.

499—Ratepayer—1. The treasurer of our 
township has been re-appointed for several 
years. The bond for security is a continuous 
°ne so long as said treasurer shall continue to 
act as treasurer. The bondsmen have been 
notified each year of treasurer’s re-appointment, 
to July one of the bondsmen sends in his 
resignation. Is the council compelled to accept 
same until a substitute is appointed ?

2. Will the fact of said bondsman acting 
during 1903, disqualify him from being a 
member of municipal council for 1904 ?

3. Is the council compelled to accept resigna­
tion before end of year ?
, No.
2. If the council accepts the withdrawal 

of the surety, and by résolution absolves 
him from further liability for the acts of 
the treasurer, and all accounts and matters 
in dispute, if any, have been finally settled 
between the treasurer and the municipality 
prior to the next nomination day, this 
surety will, in this particular, be qualified 
for election as a member of the municipal 
council for the year 1904.

3. No.

Township's Liability For Accident.
490— C. B.—Your opinion is desired with 

reference to the following : An accident occur­
red on one of the travelled roads in the munici­
pality in which the horse, buggy and driver 
were injured. The injured party was driving 
down a hill, and meeting a person driving in an 
opposite direction at a point where the road 
crosses a gully, between two small hills, when 
both vehicles collided, forcing the person 
injured against the railing, smashing same, and 
over the embankment. The party injured 
claims the cause of the accident was narrowness 
of the travelled part of the highway, and the 
defective and imperfect condition and character 
of railing or guard. The council is informed 
that the party injured did not keep on the 
right side of the road (taking the left hand side) 
otherwise the accident would not have occurred. 
Is the municipality liable ?

As to whether this road, at the point 
where the accident happened, was in a 
reasonable condition of safety, is a ques­
tion of fact, to be decided by the judge 
who tries the action, on the evidence 
adduced before him, at the trial. It is 
not stated whether the accident happened 
in daylight or whether darkness was a 
contributing cause to its occurrence, nor 
have we any information as to the width 
of the roadway at the point between the 
railings. If, however, the roadway at this 
point was in a proper state of repair, and 
is of reasonable width, considering the 
nature and circumstances of the locality, 
and the railing was high and strong enough 
to prevent horses and vehicles going over 
the embankment under ordinary circum­
stances, we are of opinion that the coun­
cil, did all that the law required it to do, 
in the way of keeping the highway in 
repair, and cannot be held responsible in 
damages to the party who sustained injury 
by the happening of this accident, especi­
ally if it occurred in daylight, and the 
party injured was driving on the wrong 
side of the road at the time. Notice of the 
intended bringing of the action must be 
given to the municipality within the time 
mentioned in sub-section 3 of section 606 
of the Municipal Act, and must be brought 
within three months after the damages 
have been sustained. (See sub-section 1 
of section 606.)

What Property Immediately Benefited by Construction 
of Silex Walks.

491— S. L M —Although your reply to 
question No. 477 in this issue is clear enough to 
me, I am requested to ask you “Is not the

south side of the street immediately benefited 
by the walk on the north side of the street, and 
are they not compelled to pay an equal share of 
the 60%” ?

No.

Proceedings For Borrowing Money Not Payable Within 
Year in Which Borrowed.

492—S. P. W.—I see by your answer to 
question No. 429 that steel bridge contracts are 
not legal.

1. If by-law is carried by majority of rate­
payers, will the by-law be legal ?

2. If not legal, in what time would proceed­
ings require to be taken to quash the by-law '!

3. Wliat would be the cost ? The contracts 
were let and part of the work done before the 
by-law was voted on.

1, 2 and 3. It is not stated in our 
answer to question No. 429, 1903, that 
these bridge contracts are illegal, nor can 
the language used convey any such impres­
sion. Our answer is confined chiefly to 
the proper method of raising the money 
required by the municipality to pay the 
cost of a bridge of this kind. Since it is 
not part of thé ordinary expenditure of 
the municipality, unless the amount is to 
be paid within the municipal year in 
which the debt is incurred, a by-law pro­
viding for the raising of the money will 
have to be submitted to and receive the 
assent of the duly qualified electors before 
it can he finally passed. (See sub-section 
1 of section 389 of the Municipal Act.) 
We do not know what by-law is referred 
to, and therefore we can say nothing as to 
its validity without seeing a copy and hav­
ing complete information as to the cir­
cumstances under which it was passed.

Town Can Pass By-Law For Compelling Use of Public 
Weigh Scales.

493— W. C. M.—Will you please let me 
know if a town with a population of seven or 
eight thousand can pass a by-law compelling 
every person selling and delivering within the 
town limits, coal, hay, straw and other produce 
(that is when it lias got to be paid) to be 
weighed on the town scales ?

Section 582 of the Municipal Act pro­
vides that the councils of towns, etc., may 
pass by-lawa “for erecting and maintain­
ing machines in villages or other conven­
ient places, and charging fees for the use 
thereof, not being contrary to the limita­
tions provided by sub-section 8 of section 
579 of this Act.” The council of the 
town can compel the use of these public 
scales by persons selling and delivering 
the articles mentioned within the limits of 
the town, subject to the conditions and 
limitatious prescribed by the Act. See 
sub-sections 5, 10 and 17 of section 579 
and sub-sections 2, 5 and 9 of section 580.

Removal of Pence From Road Allowance - Building of 
Bridge Thereon—Locating Proper Line of R ad 

— Payment of Expenses of.
494— T. P. N.—1. A has his road fence 

built on the road allowance ; this fence lias 
been built thirty-five years. Does this fact of 
the fence being built such a number of years 
give A any claim on the road allowance ?

2. The government has this year given a 
grant of money to erect a bridge on this same 
road (this road is also a town line.) The road 
inspector gives orders for the bridge to be built


