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QUESTION DRAWER
---------- Subscribers are entitled to answers to all Questions submitted if they pertain to Municipal Matters. It is --------------

requested that all facts and circumstances of each case submitted for an opinion should be stated as clearly 
and explicitly as possible. Unless this request is complied with it is impossible to give adequate advice.

Questions, to insure insertion in the following issue of paper, should be received at office of publication on 
or before the 20th of the month.

Communications requiring immediate attention will be answered free by post, on receipt of a stamped- 
addressed envelope. All Questions will be published unless One Dollar is enclosed with request for private reply.

Proceedings at School Meetings.
132—C. J. P. — 1. Is there any law bearing on the point to force 

a man to be chairman at a ratepayers’ meeting when he is proposed 
three times, also trustee, secretary-treasurer and collector of taxes, 
and auditor, if so, where is it found and how does it read ?

2. When there is a secretary-treasurer appointed by trustee® 
can the ratepayers appoint a secretary for the meeting ?

_ 3* Can a man, who is working for a ratepayer, who is a 
British subject and who has a vote for the Dominion House, also the 
Ontario House, vote in a school meeting ? He is not assessed.

4* Can a ratepayer who is a United States citizen be auditor 
when auditor issues a warrant for a British subject's things to be 
sold, or in other words, can a United States citizen issue a warrant 
to distain the goods owned by a British subject ?

5- Can a contract for wood, let by the trustees and accepted 
by them, be brought up in an annual meeting the auditor’s report 
has been read and accepted, or anything else that is in the auditor s 
report, is it not out of order?

6. If a chairman allows anything to come up at a school meet-
that is out of order what can be done and where can the law on 

the subject be found ?

*• We do not know of any way ot compelling a rate­
payer to act as chairman of a school meeting, if he 
refuses to do so. We do not think a ratepayer can be 
compelled to act as school trustee. If he accepts the 
office, however, and refuses to perform its duties, he will 
render himself liable to the penalty mentioned in section 
I09 °f The Public Schools Act, 1901. Ratepayers 
appointed as collector of school taxes and school auditor 
respectively cannot be compelled to act as such, but may 
be held liable to a fine at the common law for refusing to 
accept office.

2. The secretary-treasurer of a board of school 
trustees is not ex-officio secretary of a meeting of the 
ratepayers of the section. The ratepayers at the meeting 
may appoint any other person they choose to act as 
secretary of any of their meetings.

3- No, he is not a ratepayer who is a public school 
supporter of the section. (See section 13 of the above 
Act).

4- We see no reason why an alien may not be 
appointed to act in this capacity.

5- If the ratepayers desire to discuss the contract 
under the circumstances mentioned, we know of nothing 
to prevent their doing so.

6. The chairman should confine the business of the 
meeting to that which may be properly brought before it, 
but if he allows anything else to come up for discussion 
We do not think that he is liable to any punishment.

Money By-Law—Agreement with Manufacturers—Voting on 
by Electors.
133—A. M.—At the municipal elections in January 1906 the rate­

payers of this municipality voted and carried a by-law granting a 
loan of $10,000, without interest, repayable in ten years, to a manu­
facturing company, upon certain conditions contained in an agree­
ment entered into between the council and the company (this agree­
ment was not published with the by-law in the newspaper) ?

Some of the conditions of the agreement were that the company

would erect a plant with at least $20,000.00, and execute a first 
mortgage to the town to secure said loan ; this they agreed to have 
made for us on or before August 1, 1906, and also to employ a 
certain number of hands- Not being ready to comply with their 
agreement as to the date, August 1st, they asked for further time 
until November 1st. Nothing has been done as yet, the conditions 
of the agreement have not been fulfilled excepting that a building of 
concrete has been erected, and a few other changes.

Should they ask for further time and give reasonable assurance 
that on a certain day, say July 1, 1907, they would be in a position 
to have the buildings and plant in place ; would the council be able 
to grant them the loan as the original agreement has not been com­
plied with, or could a ratepayer successfully ask for an injunction 
from the court, restraining the council from paying the loan ?

Would it be better for the council to require another vote of the 
ratepayers ?

Should the agreement have been published in the local news­
paper ?

We cannot answer this question without seeing a 
copy of the by-law as finally passed and the agreement.

Registration of By-Law Closing Road.
134—D. McN.—The township council took proceedings as pro­

vided in The Municipal Act closing an established road and passed 
the necessary by-law which was confirmed by the county council.

The council sold the road to an adjoining owner who refuses to 
accept deed and pay for same unless the by-law is registered, is it 
necessary to register by-laws in such cases ?

We do not think that it is necessary to register a 
by-law of this nature. Section 633 of The Consolidated 
Municipal Act, 1903, applies only to by-laws providing 
for the opening of roads upon any private property.

Voting Powers of Reeve.
135 S. L. C.—I want you to let me know through your paper, 

which we take, if the reeve has not to give his casting vote 011 
questions brought before the board in the township interest ?

Now we have a clerk and we want to discharge him and employ 
another and we have two applications, and two of the councillors 
are for one and two for the other, and the reeve is in favor of the old 
one and says he is not obliged to give the casting vote in this case 
and not any unless he likes. Now I would like to know what his 
position is in this case and what is the cauncil’s position and in what 
way we would proceed when the reeve acts so? We are a new 
council, unless myself, and would like to be posted ? The reexe 
says there will have to be three votes for each of the applicants to 
carry the motion in his favor.

We agree with the reeve’s idea of this matter. Sec­
tion 269 of The Consolidated Municipal Act, 1904, pro­
vides that “ when a council consists of only five members 
(as is the case in this instance) the concurrent votes of at 
least three not disqualified to vote on the question shall 
be necessary to carry any resolution or other measure,” 
and section 274 provides that “ the head of the counci’l, 
etc., except in cases where he is disqualified to vote by 
reason of interest or otherwise, may vote with the other 
members on all questions ; and, except where otherwise 
expressly provided for by this Act, any question on which 
there is an equality of votes shall be deemed to be 
negatived.”


